Škótsky veterinár Dunlop vymyslel nafukovaciu pneumatiku na bicykel

NETKY.SK • 10 August 2013, 14:09 • 2 min
Škótsky veterinár Dunlop vymyslel nafukovaciu pneumatiku na bicykel

BRATISLAVA/BIRMINGHAM - Dunlop si svoju ideu patentoval v roku 1888 a v nasledujúcom roku začala továreň v írskom Dubline vyrábať "moderné" pneumatiky.

slovakia

left justify in out

Škótsky veterinár John Boyd Dunlop vymyslel nafukovaciu pneumatiku na bicykel svojho syna.Jeho práca veterinára si vyžadovala neustále cesty po okolí. Komunikácie v tom čas boli hrboľaté, čo cestovanie znepríjemňovalo. Ale až to, že jeho syn sa nemohol naučiť jazdiť na bicykli ani na vydláždenej ulici v meste, ho priviedlo k myšlienke spojiť gumovú hadicu, naplniť ju vzduchom a navliecť ju na koleso. Tak vznikla vzduchom plnená pneumatika, ktorá oproti zaužívaným plným gumovým obručiam pružnejšie reagovala na nerovnosti terénu.

Dunlop si svoju ideu patentoval v roku 1888 a v nasledujúcom roku začala továreň v írskom Dubline vyrábať "moderné" pneumatiky. V roku 1890 jeho patent napadol Robert William Thomson, ktorý si patentoval vzduchom plnené pneumatiky vo Francúzsku (1846) a v Amerike (1847). Jeho patent bol však odlišný a pneumatiky vyrábané týmto spôsobom boli drahšie. Dunlop preto mohol pokračovať vo výrobe pneumatík v továrni Fort Dunlop v Erdingtone pri Birminghame (Veľká Británia).

V roku 1896 prenechal patent spoločnosti Dunlop Tyres výmenou za 1500 akcií a odišiel na dôchodok do Dublinu. Tu zomrel 23. októbra 1921 vo veku 81 rokov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies