Škótsky parlament schválil návrh na nové referendum o nezávislosti

NETKY.SK • 28 Marec 2017, 18:23 • 2 min
Škótsky parlament schválil návrh na nové referendum o nezávislosti

EDINBURGH - Škótsky parlament schválil dnes návrh premiérky Nicoly Sturgeonovej na usporiadanie druhého, právne záväzného referenda o nezávislosti Škótska. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

slovakia

left justify in out

Za Sturgeonovej návrh hlasovalo 69 poslancov škótskeho parlamentu, 59 sa vyslovilo proti. Sturgeonová má v pláne vypísať druhé referendum o odchode Škótska zo Spojeného kráľovstva medzi jeseňou 2018 a jarou 2019. Na to však potrebuje súhlas Londýna.

 

V prvom referende o nezávislosti, ktoré sa konalo v roku 2014, sa 55 percent Škótov vyslovilo za zotrvanie svojej krajiny v Spojenom kráľovstve.

 

Napriek tomu, že Británia ako celok hlasovala vo vlaňajšom júnovom referende za odchod z Európskej únie, Škótsko (62 percent) a Severné Írsko boli proti a pomerne veľkou väčšinou hlasov sa vyslovili za zotrvanie Spojeného kráľovstva v Únii. Podľa Sturgeonovej to Škótov oprávňuje v novom referende rozhodnúť, či chcú byť súčasťou Británie aj po jej odchode z EÚ.

 

Sturgeonová pred dnešným hlasovaním v škótskom parlamente uviedla, že Škóti majú právo rozhodnúť o svojej budúcnosti ešte predtým, ako Británia vystúpi z EÚ. Britská premiérka Theresa Mayová totiž v stredu iniciuje článok 50 Lisabonskej zmluvy, čím sa oficiálne spustí najmenej dva roky trvajúci proces brexitu.

 

"Budúcnosť Škótska by mala byť v jeho rukách," povedala pred hlasovaním Sturgeonová, ktorej výzvu na vypísanie nového referenda podporili okrem jej vlastnej Škótskej národnej strany (SNP) aj Zelení. Škótski konzervatívci a labouristi hlasovali proti.

 

Dôvodom pre nové referendum je to, že Mayová si zvolila cestu tzv. tvrdého brexitu. Škótsko chce však zostať aspoň členom jednotného európskeho trhu, s tým ale Mayová kategoricky nesúhlasí a Edinburghu ponúka presun ďalších kompetencií.

 

Úspech nového referenda je otázny, pretože najnovšie prieskumy ukazujú, že proti odtrhnutiu Škótska je stále väčšina občanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies