Jana Bittó Cigániková: Žiadny z opozičných lídrov nie je očkovaný

NETKY.SK • 30 Október 2021, 14:04 • 2 min
Jana Bittó Cigániková: Žiadny z opozičných lídrov nie je očkovaný

BRATISLAVA - Politička zo strany Hlas-SD Zuzana Dolinková uviedla, že líder Peter Pellegrini síce nechce vakcínu proti COVID-19, no pravidelne si kontroluje protilátky.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Koalícia nesie zodpovednosť za komunikáciu okolo pandémie nového koronavírusu. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedla predsedníčka Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS). Podpredsedníčka mimoparlamentnej strany Hlas-SD Zuzana Dolinková jej postoj ocenila. "Je zbytočné sa vyhovárať na opozíciu. Je však pravda, že nikde na svete nie je situácia taká, že žiadny z opozičných lídrov nie je očkovaný," povedala koaličná poslankyňa. Nechápe, prečo ľudia veria skôr internetovým hoaxom ako odborníkom z praxe. Vníma tiež nedôveru ľudí v rámci očkovania. Dolinková v tejto súvislosti poznamenala, že líder Hlasu-SD Peter Pellegrini sa nedal zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, pretože si pravidelne kontroluje hladinu protilátok.

 

img

 

Obe sa zhodli v tom, že peniaze vynaložené na očkovaciu lotériu mohli použiť inak. Finančnú odmenu by si skôr podľa koaličnej poslankyne zaslúžili napríklad zdravotníci v teréne, ktorí robia osvetu. Dolinková na margo očkovania poznamenala, že Hlas-SD vyzýva najmä na dobrovoľné očkovanie.

 

Prečítajte si tiež: ŠÚKL objasnil, či smrť Jaroslava Pašku mohla súvisieť s očkovaním proti COVID-19

 

Šéfka zdravotníckeho výboru si myslí, že nemocnice sú v súčasnosti oveľa lepšie pripravené na situáciu okolo pandémie. Vníma lepšiu organizáciu a zlepšené trasovanie. Hoci sú počty nakazených vysoké, menej ľudí je na umelej pľúcnej ventilácii. Dolinková si myslí, že by sa mali doplniť dáta o tom, koľko z takýto pacientov bolo zaočkovaných. Bittó Cigániková reagovala, že sa na získaní týchto údajov už pracuje.

 

img

 

Podpredsedníčka Hlasu tvrdí, že Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR pod vedením Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO) komunikuje podstatne lepšie než pod vedením Mareka Krajčího (OĽaNO). Privítala by, keby sa pacientom lepšie vysvetlilo, ako majú v prípade ambulantnej liečby ochorenia COVID-19 postupovať. Bittó Cigániková poukázala na to, že viacerým pacientom sa predĺžil čas čakania na operačný zákrok. "Čísla nie sú také, aby sme blokovali bielu medicínu," povedala s dôvetkom, že k zlepšeniu situácie okolo "čakačiek" by mohol prispieť lepší manažment starostlivosti o pacienta. Skritizovala tiež svojho poslaneckého kolegu Mariána Viskupiča (SaS). Jeho postoj voči novému koronavírusu označila za "hlúpy, nezodpovedný a sebecký".

 

Mohlo by vás zaujať: Spravodajské služby priniesli znepokojivú správu o pôvode SARS-CoV-2

 

Podľa Bittó Cigánikovej sa oplatí hovoriť o otvorení podnikov pre zaočkovaných aj v čiernych okresoch. Uvažovala by o testoch na protilátky proti ochoreniu COVID-19 zadarmo, ale iba pre ľudí, ktorí sa očkovať nemôžu. Dotkli sa aj témy reformy nemocníc. Zhodli sa na tom, že je potrebná. Podľa Dolinkovej sa však nemôže robiť "od zeleného stola". Bittó Cigániková zasa verí, že predseda Sme rodina Boris Kollár ju napokon podporí.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona