Poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski rezignoval

NETKY.SK • 9 August 2023, 09:20 • 2 min
Poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski rezignoval

Varšava- Popredný predstaviteľ zdravotníctva susedného štátu musel opustiť svoje kreslo

slovakia

left justify in out

Nielen slovenské zdravotníctvo rieši svoje problémy. Kým u nás sa odborníci zaoberajú nízkym počtom lekárov, zvyšovaním poplatkov za zdravotnícke služby alebo nedostatkom liekov, v našom susednom štáte sa zaoberali iným vážnym problémom. Dnes už bývalý minister zdravotníctva v Poľsku Adam Niedzielski odstúpil zo svojej funkcie. Rezignáciu ponúkol poľskému premiérovi v utorok 8. augusta 2023 aj preto, že lekárska komora oznámila premiérovi stratu dôvery k bývalému ministrovi zdravotníctva.

 

Pre takýto krok sa poľský exminister zdravotníctva rozhodol po tom, ako vyvolal pobúrenie zverejnením osobných údajov lekára, ktorý kritizoval nové predpisy z dielne ministerstva zdravotníctva. TASR o tom píše podľa správ agentúr PAP a Reuters. Poľský premiér Mateusz Morawiecki v utorok oznámil, že rezignáciu Niedzielského prijal a uvoľnený post ponúkol poslankyni vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Katarzyne Sojkovej, pôvodom lekárke.

 

Celú kauzu odštartovala reportáž súkromnej poľskej televíznej stanice TVN z minulého štvrtka. Zachytávala pacientov v meste Poznaň, ktorí nemohli dostať určité lieky proti bolesti v dôsledku nových obmedzení týkajúcich sa predpisovania liekov platiacich od 2. augusta. Lekár Piotr Pisula v reportáži tvrdil, že potrebné lieky nedokáže pacientom predpísať. Minister Niedzielski následne na platforme X (predtým známej ako Twitter) zverejnil Pisulove osobné údaje spolu s tvrdením, že lieky, na ktoré sa obmedzenia vzťahovali, predpisoval na svoje meno. 

Pisula v pondelok právnou cestou požiadal Niedzielského o ospravedlnenie, ako aj odškodné vo výške 100 000 zlotých (22 580 eur), ktoré mal minister darovať jednému z poznaňských hospicov. Hovorca ministerstva zdravotníctva Wojciech Andrusiewicz zároveň neskôr v pondelok informoval, že Pisula sa nikdy nepokúsil predpísať takéto lieky svojim pacientom, čo preukázala kontrola systému elektrických lekárskych predpisov.

 

Niedzielski svojim konaním rozhneval lekárov aj politikov. Poľská lekárska komora po incidente premiérovi oznámila, že lekári stratili voči ministrovi dôveru. Zároveň upovedomila prokuratúru pre podozrenie, že Niedzielski sa svojím konaním dopustil trestného činu. K incidentu došlo v čase začínajúcej kampane pred parlamentnými voľbami, ktoré sa budú konať 15. októbra. "Obdobie predvolebnej kampane je špecifickým obdobím, keď musíme byť obzvlášť citliví na akékoľvek chyby," povedal premiér Morawiecki na tlačovej konferencii, kde oznámil prijatie Niedzielského demisie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies