Situáciou v Gaze sa bude zaoberať Bezpečnostná rada

NETKY.SK • 15 Máj 2018, 07:01 • 2 min
Situáciou v Gaze sa bude zaoberať Bezpečnostná rada

GAZA — V utorok sa bude situáciou na hraniciach medzi palestínskym Pásmom Gazy a Izraelom zaoberať Bezpečnostná rada OSN.

slovakia

left justify in out

Zasadnutie zvolal Kuvajt deň po tom, čo počas masových protestov izraelskí vojaci zastrelili najmenej 55 Palestínčanov a stovky ďalších zranili. Išlo o najkrvavejší deň v Pásme Gazy od vojny v roku 2014.

Zástupca Palestínčanov pri OSN žiada Bezpečnostnú radu, aby streľbu odsúdila. Izraelský veľvyslanec pri OSN radu vyzýva, aby odsúdila militantné hnutie Hamas, ktoré protesty organizuje.

Výsledok zasadnutia nie je vopred jasný. Na mimoriadnom zasadnutí po podobných marcových protestoch rada vyzvala obe strany na zdržanlivosť, avšak nezhodla sa na žiadnych krokoch ani spoločnom stanovisku.

Palestínčania na hraniciach medzi Pásmom Gazy a Izraelom, ale aj na iných miestach na palestínskych územiach, protestovali v pondelok proti oficiálnemu presunu veľvyslanectva Spojených štátov v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema, čo je krok, ktorým Američania de facto uznali Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Sklamali tým Palestínčanov, ktorí by chceli mať časť Jeruzalema za hlavné mesto svojho budúceho štátu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies