Daniel Lipšic sa previnil. Dostane trest!

NETKY.SK • 20 Máj 2022, 14:13 • 2 min
Daniel Lipšic sa previnil. Dostane trest!

BRATISLAVA - V piatok o tom rozhodol Najvyšší správny súd (NSS) SR. Na vyhlásení rozhodnutia sa osobne zúčastnil Lipšic, ako aj prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera.

slovakia

left justify in out

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic sa dopustil disciplinárneho previnenia. Dostane za to písomné pokarhanie. Má tiež nahradiť trovy konania. 

 

Lipšic rozhodnutie senátu rešpektuje, ale nesúhlasí s ním. „Ide, ako už aj senát povedal, o pomerne precedenčné rozhodnutie, ktoré však znamená, že viacerí iní kolegovia prokurátori sa dopustili rovnakého previnenia, len teda nebol daný návrh na ich disciplinárne stíhanie, keď sa napríklad vyjadrovali k veciam v dozore Úradu špeciálnej prokuratúry,“ poznamenal Lipšic s tým, že ich len upozornili. Kandera s tým nesúhlasí, takéto prípady podľa neho Generálna prokuratúra SR neeviduje.

 

img

 

Návrh na začatie disciplinárneho konania podal generálny prokurátor Maroš Žilinka 13. augusta 2021. Argumentoval, že špeciálny prokurátor mal postupovať v rozpore s princípom zdržanlivosti, ako aj internými normami prokuratúry.

 

Prečítajte si tiež: Dušan Kováčik poriadne naložil súdu! Čo spravila jeho manželka?

 

Bez znalosti spisu verejne, špekulatívne a zavádzajúcim spôsobom polemizoval o vznesení obvinenia voči vyšetrovateľom špecializovaného tímu Úradu inšpekčnej služby v právoplatne neskončenej trestnej veci, ktorá nepatrila do pôsobnosti ÚŠP. Kandera, ktorý na disciplinárke Žilinku zastupoval, preto žiadal zníženie jedného mesačného platu o 15 percent.

 

img

 

Lipšic pochybenie odmietal. Tvrdil, že pokyn generálneho prokurátora nekomentovať prípady iných prokuratúr sa netýka ÚŠP. Už skôr poznamenal, že jeho mediálne stanovisko z júla 2021 padlo v čase, keď boli na verejnosti opakovane šírené nepravdivé informácie o údajnej manipulácii pri vyšetrovaní najzávažnejších káuz. Považoval za svoju morálnu povinnosť zastať sa vyšetrovateľov a prokurátorov, „ktorých neodôvodnene napádali a osočovali".

 

Možno vás zaujme: Daniel Lipšic prehovoril o sporoch s Marianom Kočnerom




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona