Dosiahli sme gastronomické dno alebo vášnivú paletu chutí? Vyskúšajte rôznorodosť svetovej kuchyne.

NETKY.SK • 5 September 2023, 16:15 • 2 min
Dosiahli sme gastronomické dno alebo vášnivú paletu chutí? Vyskúšajte rôznorodosť svetovej kuchyne.

Gastro nadšenci vedia, že skutočnú vášeň vieme nájsť aj práve v jedle. Trh s jedlom sa nás roky snaží ohúriť jedlými trhákmi a čím ďalej vyššou mierou inkluzivity. Nazrite do sveta street foodu svetových rozmerov a objavte s nami obľúbené pôžitky turistov okolo sveta.

slovakia

left justify in out

Tradičné jedlá majú svoje čaro, avšak sú to práve bizarné novinky, ktoré lákajú tisíce turistov či miestnych do ulíc plných pouličných street food stánkov. Niektoré sú lahodné, z iných sa ľuďom obracia žalúdok.

Gastro-revolúciu, ktorú prinieslo pouličné umenie chutí už nejde zastaviť a otvára sa aj šialeným výmyslom, ktoré v tejto modernej dobe nemajú konca-kraja.

Vyprážané kamene Suodiu

Takisto ako retro oblečenie, aj jedlá zabudnuté pod prachom stáročí sa vracajú späť do módy. Dôkazom sú aj čínske street food stánky s občerstvením pre nedočkavých turistov.

 

Tak ako to už býva, tradičné jedlo je síce chutné, no na trh je potrebné priniesť vždy niečo nové a „jedinečné“. Či už je to úplný bizár alebo to naozaj stojí za hriech, je viac menej pre biznis s jedlom nepodstatné. Dôležité je, že sa produkt predáva.

 

„Kamienky“ ako jedlo vznikli pred storočiami v centrálnej provincii Hubei. Tieto kamene prinášajú nádych morskej chuti.
Vďaka zvláštnej ingrediencii vzniká „tradičná praženica“ nazývaná aj „najtvrdším jedlom na svete“

 

Jedlo je pripravované na prskajúcom grile, následne sa naň naleje chilly olej a cesnaková omáčka. Celá zmes sa opečie na strúčikoch cesnaku a pridá sa paprika.

 

Otázka zvedavého čitateľa predvídateľná a týka sa dvoch vecí – významu a chuti. Navyše si dozaista kladie otázku, ako takýto bizár vlastne konzumovať.


Cieľom je cmúľať malé kamene pre vychutnanie podtónov chutí pokrmu, následne ich vypľuť.
Názov jedla je Suodiu. Význam je „vysávať a zlikvidovať“.

 

„Časť korenia oživuje vášeň,“ povedal šéfkuchár v jednom videu a dodal, že jedlo je rovnako populárne ako alkohol.

"Musím ti vrátiť kamienky, keď skončím?" opýtal sa vraj jeden zákazník.

„Prineste si ich domov ako suvenír,“ zavtipkoval šéfkuchár.

 „Tisícročné“ vajíčka

Kačacie vajcia obalené popolom, blatom a namočené v slanom náleve na sto dní, kým žĺtok nezozelenie a bielka nezostanú tmavohnedé so želatínovou textúrou.

 

Príchuť? Syrovo krémová. A krajina pôvodu opäť Čína.

Aj tento pokrm je veľmi obľúbeným medzi miestnymi aj turistami. Napokon sa stal už celkom zaužívanou klasikou a "go to" jedlom miestnych.

Pražené hodvábne červy

Dostávame sa do Thajska.

Vyprážané priadky morušové sú spracovávané dokiaľ nedosiahnú chrumkavosť. Sú silne solené a bohaté na proteíny.


Niektorí kórejskí lekári dokonca tieto červy odporúčajú ako jedlo so zdravotnými benefitmi pre ľudské telo. V Južnej Kórei nájdete hodvábne červy bežne po kórejských uliciach ako vyprážanú pochutinu alias zdravšie čipsy.

India v jednom ohni

Stánok paan v Naí Dillí ponúka jedinečné servírovanie jedla, ktoré sa pred priložením do úst zapáli. Indická novinka zahltila sociálne siete a mala za následok množstvo rôznorodých reakcií.

 

Či už potešila alebo pobúrila, jednoznačne zaujala obrovské masy. Svedčia o tom počty zhliadnutí na Youtube a návštevy webov, ktoré sa o tejto šialenej zábave čo i len zmienili. Tradične je paan zložené z betelových listov plnených arekovým orechom a niekedy s pridaným tabakom, ktorý sa hltá a potom prehltne alebo vypľuje.


Avšak 31-ročný Pradhuman dotvoril ohnivú pochúťku tým, že ju zapálil pred tým, ako ju napchal do úst zákazníkov. Takisto jemne zmenil ingrediencie - pridal sladkú masalu, trochu ľadu a koncentrovaný squashový nápoj s názvom Rooh Afza.

Novinka s názvom Geabul

Urechis unicinctus, známy ako tučný hostinský červ alebo "penisová ryba", je druh morského lyžičkového červa vo východnej Ázii. Vyskytuje sa v zálive Bohai v Číne a pri pobreží Kórey a Hokkaida. V Južnej Kórei sa chopili príležistosti a zo zvláštnej ryby pripravili bizarný pokrm.

 

Gaebul je určitý druh morského červa, ktorý žije v piesku a bahne na morskom dne. Okrem „penisových rýb“ je široko označovaný ako „tučný krčmársky červ“, pretože v tuneloch vytvorených červom často žijú iné zvieratá. Falický druh dosahuje dĺžku 10 až 30 centimetrov a má ružovú až svetlohnedú farbu.

 

Hlavnou kulinárskou charakteristikou Gaebul je jeho vysoko žuvacia textúra. Kým chuť červa je zo začiatku skôr neutrálna, Kórejci tvrdia, že skutočná chuť sa uvoľňuje pri jeho žuvaní. 

 

Ružové, zvíjajúce sa morské plody majú mierne slanú a rybaciu chuť, podobnú chuti mušlí. Vraj má prekvapivo sladký podtón, najmä ak bola čerstvo opláchnutá morskou vodou. Veľa ľudí naznačuje, že táto sladkosť sa čiastočne stráca v reštauráciách, ktoré používajú pri čistení obyčajnú vodu z vodovodu.

Ako jesť kuriozitu z morských plodov

 

Čerstvý Geabul možno nájsť na trhoch po celý rok a je bežným jedlom na objednávku v reštauráciách. Čím sú väčšie a bacuľatejšie, tým sú kvalitnejšie. Kým je červ ešte nažive, oba konce sa odstránia a nakrájajú sa na jemné plátky. 
Kórejci zvyčajne jedia Geabul surový – a stále sa vykrúcajúci – spolu so sezamovým olejom a soľou či Gochujangom. 

 

Pre všetkých, ktorí nemajú radi surovú konzistenciu, je možné červíka grilovať aj na ražni.

Budúcnosť gastronómie v rukách osudu

Okrem street foodov, nám gastrorevolúciu prinieslo aj takzvané kozmonautské jedlo. Zážitky prinášajú flambované pokrmy, či reštaurácie, kde nám šéfkuchár servíruje jedlo priamo pred nosom.

 

Zážitkové miesta jednoznačne majú svoje čaro v podobe špecifického servírovania, stolovania, hudby či programu.Gastro ide veľmi rýchlo dopredu a vo vzduchu visí otázka, ako ďaleko vlastne zájde.

 

Jedno je však jasné. Unikátne experimentovanie bude len pribúdať a prinášať nám jedinečné zážitky, ktoré doma v kuchyni len ťažko okúsime.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: nextshark.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies