Situácia na Ukrajine: Občianska vojna na spadnutie, ukrajinskí vojaci zabili na východe niekoľko ozbrojencov

NETKY.SK • 24 Apríl 2014, 15:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Občianska vojna na spadnutie, ukrajinskí vojaci zabili na východe niekoľko ozbrojencov

KYJEV - Situácia na Ukrajine sa vôbec neupokojuje, práve naopak. Ukrajinská armáda zasahuje na východe Ukrajiny a pomaly sa dostáva do mesta Slovjansk, kde sa očakávajú ozbrojené strety s proruskými ozbrojencami. Vypukne občianska vojna?!

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

17:46 - Prezident vyzval Rusko, aby stiahlo vojakov z hranice

Úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov vyzval vo štvrtok Rusko, aby stiahlo vojakov z hranice, prestalo sa pliesť do vnútorných záležitostí Ukrajiny a zastavilo vydieranie Kyjeva. Turčynov sa tak vyjadril v krátkom prejave k národu po tom, čo Rusi začali vojenské cvičenia v blízkosti hranice v reakcii na napätú situáciu na Ukrajine. Podľa jeho slov Moskva "demonštratívne koncentruje ozbrojené sily" na hranici, Ukrajina sa však nepodvolí teroristickým hrozbám a bude naďalej podnikať opatrenia na ochranu životov svojich občanov. "Žiadame Rusko, aby ukončilo miešanie sa do vnútorných záležitostí Ukrajiny, svoje neustále hrozby a vydieranie a stiahlo svojich vojakov z východnej hranice našej krajiny," vyhlásil Turčynov.

 

17:00 - Zeman: Východné partnerstvo by malo prispieť k deeskalácii napätia na Ukrajine

Český prezident Miloš Zeman vyzval dnes účastníkov pražského summitu Východného partnerstva EÚ, na ktorom sa zúčastňuje aj slovenský prezident Ivan Gašparovič, aby sa pokúsili dohodnúť na tom, čím by mohli prispieť k "deeskalácii napätia na Ukrajine. Uviedol to server Novinky.cz. Podľa českého prezidenta hrozí na Ukrajine vypuknutie občianskej vojny, invázia zahraničných vojsk, prípadne oboje. Zeman sa domnieva, že by štáty zapojené do východného partnerstva mali znepriateleným stranám ponúknuť "sprostredkovanie dobrých služieb", citovali Zemana Novinky.cz. O tejto možnosti údajne rokoval aj so šéfmi Senátu a Poslaneckej snemovne - Milanom Štěchom a Janom Hamáčkom (obaja ČSSD). "Najhoršie je prizerať sa," uviedol Zeman s odkazom na udalosti z 90. rokov, ktoré viedli k rozpútaniu konfliktu v bývalej Juhoslávii. Ak by sa účastníci summitu nezhodli na jeho návrhu, Zeman očakáva, že prídu s vlastnými pohľadmi, ako prispieť k upokojeniu situácie.

 

img

 

 

16:58 - Transnefť sa obáva, že Kyjev zoštátni jeho ropovod

Spoločnosť Transnefť, ktorá má monopol na sieť ruských ropovodov, sa obáva, že Ukrajina pravdepodobne prevezme kontrolu nad jej ropovodom spájajúcim Rusko s Maďarskom. Firma Transnefť vo vyhlásení zverejnenom na svojej internetovej stránke uviedla, že ukrajinský súd rozhoduje o žiadosti úradu generálneho prokurátora, aby kontrolu nad ropovodom prevzal štát.

 

15:57 - Rusko začalo vojenské cvičenie neďaleko ukrajinských hraníc

Ruské ozbrojené sily začali dnes vojenské cvičenie neďaleko ukrajinských hraníc, ktoré je odpoveďou na operácie Kyjeva namierené proti proruským separatistom. Dôvodom ruského vojenského cvičenia sú aj manévre Severoatlantickej aliancie vo východnej Európe, uviedol ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorého citovala agentúra Reuters. "Ak túto vojenskú mašinériu niekto nezastaví, bude to mať za následok ešte vyšší počet mŕtvych a ranených. Plánované vojenské cvičenia síl NATO v Poľsku a pobaltských štátoch taktiež neprispievajú k normalizácii situácie okolo Ukrajiny. Na takýto vývoj situácie sme nútení reagovať," uviedol ruský minister obrany. Použitie sily na juhovýchode Ukrajiny vzbudzuje podľa ministra obavy a Rusko "musí na tento vývoj reagovať". Šojgu tvrdí, že do vojenskej operácie proti civilistom je zapojených viac ako 11.000 ukrajinských vojakov, plne vyzbrojených automatickými zbraňami. Nachádza sa tam asi 160 tankov, viac ako 230 bojových vozidiel pechoty a obrnených transportérov, najmenej 150 diel a mínometov a veľký počet lietadiel. Na hraniciach s Ruskom pôsobia tiež skupiny, ktorých úlohou je vykonávanie "podvratnej činnosti".

 

14:41 - Putin: Sankcie Západu Rusko zasiahli, ale nie kriticky

Ruský prezident Vladimir Putin dnes priznal, že sankcie uvalené Západom po anektovaní Krymského polostrova spôsobili ruskej ekonomike škody, ktoré však nie sú kritické. Spresnil, že škody spočívajú v prehodnocovaní ratingov a zdražovaní pôžičiek, a pripustil, že táto situácia môže pretrvávať aj naďalej. Podľa agentúry Interfax Putin pripomenul, že Rusko je členom Svetovej obchodnej organizácie a v prípade potreby bude svoje práva brániť aj na jej pôde. Po pripojení Krymského polostrova a Sevastopolu k subjektom Ruskej federácie uvalili USA a EÚ na Rusko sankcie v podobe zmrazenia bankových účtov fyzických a právnických osôb, ako aj v zákaze vstupu na územie EÚ. Spomedzi fyzických osôb sa sankcie dotkli zatiaľ len jedinej inštitúcie - stredne veľkej banky Rossija. Sankciami Rusku pohrozila aj skupina G7. Ruské MZV na tieto hrozby reagovalo vyhlásením, že "hovoriť s Ruskom jazykom sankcií je neprimerané a kontraproduktívne". V podobnom duchu sa vyjadril v utorok aj samotný Putin, ktorý upozornil, že sankcie sú "škodlivé pre každého, ničia globálnu ekonomiku a sú nečestné od tých, ktorý používajú tento typ nástrojov" medzinárodnej politiky. Dnes Putin uviedol, že žiadne sankcie nie sú účinným nástrojom a neprinesú očakávaný výsledok. Dodal, že ide skôr o politiku.

 

14:13 - Lavrov: Ukrajinské vedenie musí začať konať ako prvé

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyhlásil, že "kyjevská vláda musí ako prvá podniknúť kroky na deeskaláciu situácie na Ukrajine", ak má byť nájdené riešenie ukrajinskej krízy. "Nemáme pochybnosti o tom, že prvé kroky musí podniknúť kyjevské vedenie. To je nespochybniteľný fakt," zdôraznil Lavrov. Kritizoval "pokusy našich západných partnerov" prezentovať situáciu tak, akoby "v Kyjeve boli anjeli, ktorí nerobia chyby". Lavrov vyjadril presvedčenie, že "americkí kolegovia môžu a musia" využiť svoj vplyv a presvedčiť súčasné vedenie v Kyjeve, aby nielen priznalo zodpovednosť za to, čo sa deje v krajine, ale aby začalo aj konať". "Sme za prijatie okamžitých krokov na deeskaláciu situácie," zdôraznil Lavrov. 

 

13:24 - Bezpečnostné sily na východe zabili niekoľko ozbrojencov

Ukrajinské ministerstvo vnútra informovalo o usmrtení "najviac piatich" militantov v meste Slovjansk ovládanom separatistami na východe krajiny, kde bezpečnostné zložky obnovili svoju "protiteroristickú operáciu". Podľa zverejneného vyhlásenia sily patriace pod rezort vnútra s podporou armády odstránili tri nelegálne kontrolné stanovištia, ktoré zriadili ozbrojené skupiny v Slovjansku ležiaceho na území Doneckej oblasti. Okrem "zlikvidovaných teroristov" ministerstvo v súvislosti so stretom hlási taktiež jedného zraneného spomedzi príslušníkov vládnych síl.

 

 

13:24 - Putin varuje pred dôsledkami nasadenia armády v Slovjansku

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že "ak súčasný režim v Kyjeve skutočne začal nasadzovať armádu proti obyvateľstvu vo vnútri krajiny, ide bez najmenších pochybností o veľmi závažný zločin proti vlastnému národu". Upozornil, že tieto udalosti sa môžu prejaviť na medzištátnych vzťahoch Moskvy s Kyjevom. Putin reagoval na správu o situácii vo východoukrajinskom meste Slovjansk a jeho okolí, kde dnes počas protiteroristickej operácie vládnych síl prišlo o život päť separatistov. Vládnym silám sa podarilo ovládnuť a zlikvidovať aj tri ilegálne kontrolné stanovištia, ktoré na prístupových cestách v severovýchodnej časti mesta vybudovali separatisti.

 

 

12:48 - Rusko varuje zahraničné firmy pred odchodom z krajiny

Zahraničné firmy pôsobiace v ropnom a plynárenskom odvetví, ktoré sa pre sankcie vyvolané ukrajinskou krízou stiahnu z Ruska, nebudú mať možnosť skorého návratu. Uviedol to vo štvrtok ruský minister prírodných zdrojov Sergej Donskoj. Signály, že by zahraničné spoločnosti zvažovali odchod z Ruska, minister podľa svojich slov neeviduje. "Je evidentné, že ak s nami prerušia investičné dohody, tak so v blízkej budúcnosti nevrátia," povedal novinárom Donskoj. 

 

12:47 - Gazprom tvrdí, že Naftogaz mu dlhuje ďalších 11 mld. USD

Ruský plynárenský gigant Gazprom si od ukrajinskej firmy Naftogaz nárokuje ďalších 11,4 mld. USD. Dlh údajne vznikol porušením zmluvného ustanovenia, ktoré prikazuje zákazníkom platiť za dohodnuté dodávky plynu aj v prípade, ak ich v skutočnosti neodoberú. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters, pričom sa odvolávala na zdroj z Gazpromu. Gazprom už skôr uviedol, že Kyjev mu za dodaný plyn dlhuje 2,2 mld. USD. Gazprom a Naftogaz odmietli medializované informácie komentovať. Rusko začiatkom tohto mesiaca zvýšilo Ukrajine cenu plynu o 80 percent na 485 USD za tisíc kubických metrov. Ukrajina vyššie ceny odmietla a oznámila, že prestáva pumpovať ruský zemný plyn do svojich podzemných zásobníkov. To by mohlo ohroziť stabilitu dodávok pre Európu. 

 

12:44 - Separatistami obsadený Slovjansk sa chystá na útok vládnych síl

Ukrajinské ministerstvo vnútra informovalo, že počas protiteroristickej operácie v Slovjansku v Doneckej oblasti dnes prišlo o život päť separatistov. Vládnym silám sa podarilo ovládnuť a zlikvidovať aj tri ilegálne kontrolné stanovištia, ktoré na prístupových cestách v severovýchodnej časti mesta vybudovali separatisti. Aktérmi prestrelky na okraji Slovjansku boli príslušníci domobrany a neznámi ozbrojenci, ktorí na nich zaútočili na ceste vedúcej k mestu zo Svjatohirska. Agentúra UNIAN dnes informovala, že jedným z dobytých kontrolných postov bolo aj stanovište pri dedine Chrestyšče severne od Slovjanska, kde blokádu proruských separatistov prerazili posádky piatich obrnených transportérov, ktoré sa k mestu vydali z neďalekého Svjatohirska obsadeného provládnymi silami v stredu. 

Vládne sily narušili barikády v Slovnajnsku

 

 

img

 

img

 

img

 

12:16 - Polícia vyhnala proruských aktivistov z radnice v Mariupoli

Ukrajinská polícia vo štvrtok vyhnala proruských demonštrantov z radnice mesta Mariupoľ, ktorú predtým vyše týždňa okupovali. Prostredníctvom siete Facebook o tom informoval minister vnútra Arsen Avakov, ktorý zásah podrobnejšie neopísal a uviedol, že radnica "bola uvoľnená, aby mohla obnoviť činnosť". Hovorkyňa polície v meste na juhovýchode krajiny však pre agentúru AP uviedla, že zásahu bezpečnostných zložiek v skutočnosti predchádzal útok približne 30 maskovaných mužov vyzbrojených bejzbalovými pálkami, ktorí demonštrantov okupujúcich budovu napadli v skorých ranných hodinách. Demonštranti z nejasných dôvodov nekládli odpor, hoci boli údajne sčasti ozbrojení, a namiesto toho privolali políciu. Hovorkyňa Julija Lasazanová informovala, že päť zranených osôb previezli do nemocnice, zatiaľ čo polícia vyjednávala so zvyšnými okupantmi o opustení budovy.

 

 

11:28 - Obama: Rusko neplní dohodu o Ukrajine, pripravené sú sankcie

Prezident USA Barack Obama vo štvrtok obvinil Rusko, že nepostupuje v súlade s minulotýždňovou dohodou zo Ženevy o krokoch smerujúcich k uvoľneniu napätia na východe Ukrajiny, kde sa viaceré oblasti snažia ovládnuť ozbrojení proruskí separatisti. Počas tlačovej konferencie s japonským premiérom Šinzom Abem v Tokiu povedal, že "zákerní a ozbrojení muži" na Ukrajine pokračujú v obsadzovaní strategických budov, zatiaľ čo Rusko podľa neho neurobilo nič pre to, aby takéto agresívne konanie zastavilo. Vyjadril sa tak po tom, ako Moskva za neplnenie dohody skritizovala Kyjev i Washington.

 

11:14 - Útoku na sklad zbraní v kasárňach v Artemivsku velil Rus

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov dnes vyhlásil, že útoku na sklad zbraní v kasárňach v Artemivsku v Doneckej oblasti, ktorý v noci nadnes podnikla skupina zhruba 70 ľudí, velil príslušník ruských ozbrojených síl. Podľa Avakova sa muž angažoval aj v nepokojoch v neďalekom Slovjansku.  Hliadkujúci ukrajinskí vojaci útok odrazili, pričom jeden z nich utrpel stredne vážne zranenie. Počet zranených na strane separatistov úrady spresňujú, informoval Avakov na svojej facebookovej stránke.

 

10:18 - Lavrov očakáva v krátkom čase praktickú iplementáciu ženevskej dohody

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes v mene svojej krajiny vyslovil očakávanie, že ženevská dohoda o riešení situácie na Ukrajine sa v dohľadnej budúcnosti prejaví aj v podobe praktických krokov. Rusko, Ukrajina, USA a EÚ podpísali minulý týždeň v Ženeve dokument, ktorý by mal viesť k ukončeniu najhoršej krízy medzi Ruskom a Západom od skončenia studenej vojny, ale medzičasom sa signatári dohody navzájom obviňujú z jej porušovania a neplnenia. Lavrov dnes pripomenul, že Moskva už v decembri 2013 navrhla a podporovala myšlienku usporiadať trojstranné rokovania vo formáte Rusko-EÚ-Ukrajina, ale vtedy Brusel jej návrh neprijal. "Vtedy nás zdvorilo odmietli, aby sme nebránili rozvoju vzťahov medzi Bruselom a Kyjevom," uviedol Lavrov. Dodal, že ďalší návrh na trojstranné rokovania, s ktorým prišiel prezident Vladimir Putin, už získal podporu Západu. "Predpokladám, že táto podpora sa prejaví v praktických krokoch už v najbližšej budúcnosti," spresnil.

 

09:04 - USA vyzvali proruských separatistov na Ukrajine na prepustenie zajatcov

Ukrajinské ministerstvo obrany dnes potvrdilo nočný útok na sklad zbraní v kasárňach v Artemivsku v Doneckej oblasti, na ktorý zaútočila skupina si sto ľudí. Hliadkujúci vojaci útok odrazili, pričom bolo viacero osôb zranených. Ako informovali ruské a ukrajinské tlačové agentúry, útočníci boli vyzbrojení samopalmi, granátometmi a trieštivými granátmi.Podľa agentúry Ukrinform sa radnica v prístavnom meste Mariupol, ktoré je druhé najväčšie v Doneckej oblasti, dostala znova pod kontrolu vládnych bezpečnostných zložiek. Tie v noci nadnes prenikli do budovy a vytesnili odtiaľ proruských separatistov, ktorí budovu obsadili 13. apríla. Pri zásahu utrpelo zranenia najmenej päť ľudí. Informáciu o tom, že polícia získala kontrolu nad budovou radnice v Mariupole dnes pre agentúru UNIAN potvrdil aj minister vnútra Arsen Avakov. Dodal, že "proces normalizácie situácie v meste bude pokračovať". Svedkovia zásahu na sociálnych sieťach napísali, že k obsadeniu budovy došlo podľa rovnakého scenára, akým sa provládne sily zmocnili separatistami obsadených úradov v Odese a Dnipropetrovsku: do budovy prenikli neznámi ľudia, ktorí sami seba označili za lídrov separatistického hnutia, a potom budovu vydali vládnym silám.

 

09:02 - Holandsko vyslalo stíhačky, keď sa priblížili ruské bombardéry

Niekoľko členských krajín NATO dnes popoludní vyslalo svoje stíhačky, keď sa k ich vzdušnému priestoru nad Severným morom priblížili dva ruské bombardéry. Oznámila to agentúra Associated Press. Citovala holandské ministerstvo obrany, podľa ktorého išlo o bývalé sovietske turbovrtuľové bombardéry Tupolev Tu-95 (v kóde NATO Bear). Holandsko im vyslalo naproti dve moderné stíhačky F-16 zo svojej leteckej základne Volkel. 

 

06:56 - Ďalším nezvestným novinárom je domáci reportér Jevhen Halič

Naposledy v Horlivke na východe Ukrajiny sa nachádzal ďalší novinár, o ktorého zmiznutí spred viac ako 24 hodín informuje dnes internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda. Podľa rovnakého zdroja je nezvestným Jevhen Halič zo západoukrajinskej Kolomyje, ktorý bol v službách internetového portálu vikna.if.ua na služobnej ceste na východe Ukrajiny spoločne s bratom. Naposledy sa ozval v utorok predpoludním, okolo 10.00 h.

 

07:54 - Ukrajina opätovne vyzvala Rusko, aby stiahlo z pohraničia svoje jednotky

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo dnes opätovne ruskú stranu, aby stiahla armádne jednotky sústredené v prihraničných oblastiach s Ukrajinou. Takýto krok by v zmysle výzvy bol v súlade so záväzkami ruskej strany prispieť praktickými aktivitami k zníženiu napätia na juhovýchode Ukrajiny v duchu dokumentu, signovaného po štvorstranných rokovaniach v Ženeve 17. apríla predstaviteľmi Ukrajiny, Ruskej federácie, USA a Európskej únie. Kyjev ďalej pripomína, že pretrvávajúca koncentrácia ruských ozbrojených síl v pohraničí s Ukrajinou môže vzhľadom na jestvujúce rozhodnutie hornej komory ruského parlamentu - Rady federácie - o možnom použití sily na Ukrajine viesť ozbrojené formácie proruských aktivistov na východe a juhu krajiny k vyprovokovaniu akcií s cieľom dosiahnuť vstup ruských jednotiek na ukrajinské územie.

 

Ukrajinskí vojaci pri Slavjansku

 

img

 

06:45 - Na východe Ukrajiny ostreľovali neznáme osoby armádny vrtuľník

Neznámi páchatelia ostreľovali dnes pod Kramatorskom na východe Ukrajiny vrtuľník typu MI-8 tamojších ozbrojených síl. Informáciu priniesla tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na šéfa centra vojensko-politických štúdií Dmytra Tymčuka a jeho správu na jednej zo sociálnych sietí. Streľba z automatickej zbrane kalibru 5,45 mm, ani samotný incident si podľa rovnakého zdroja nevyžiadali obete. 

 

Pred štyrmi dňami došlo podľa ukrajinských zdrojov v okolí Slovjansku k ostreľovaniu civilného ukrajinského vrtuľníka, z ktorého sa nad mestom vyhadzovali letáky s textom tzv. Ženevskej deklarácie, štvorstrannej dohody, ktorá by mala viesť k normalizácii situácie na Ukrajine.

 

 

18:50 - V Mariupole sa zhromaždila asi tisícka stúpencov jednotnej krajiny

Za účasti asi tisícky občanov sa dnes v Mariupole konal míting stúpencov jednotnej Ukrajiny. Informoval o tom miestny webový portál 0629.com.ua. Pred prítomnými, ktorí popri obrovskej vlajke Ukrajiny mávali aj jej menšími podobami a vzdali hold obetiam udalostí v krajine minútou ticha, vystúpil aj prvý muž mesta, starosta Jurij Chotlubej. Vo svojom príhovore vyjadril smútok nad faktom, že práve v Mariupole došlo k krviprelievaniu a súčasne presvedčenie, že sa to nebude opakovať. Útočníci na miestnu základňu hľadali podľa jeho slov členov Pravého sektoru, ktorých však v meste niet. Pokojný priebeh mítingu, na ktorom zaznela aj ukrajinská štátna hymna, garantovala prítomnosť príslušníkov poriadkovej polície, nemuseli však zasahovať. Aj prítomní separatisti totiž obmedzili svoje aktivity na fotografovanie účastníkov akcie a zdržali sa akýchkoľvek provokácií.

 

18:30 - Pútnické miesto Sviatohirsk je už pod kontrolou ukrajinskej polície

Mesto Sviatohirsk, ležiace asi 20 km od Slovjanska v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, dnes bezpečnostné zložky oslobodili od separatistov. Informoval o tom prostredníctvom webu ukrajinský rezort vnútra. Podľa správy tlačového centra antiteroristickej operácie, o ktorej píše tlačová agentúra UNIAN, boli prijaté a realizované v lokalite, známej ako pútnické miesto, opatrenia na obnovenie bezpečnosti tamojších občanov. Počas operácie bola v Sviatohirsku, ktorý leží na hraniciach troch ukrajinských oblastí - Doneckej, Luhanskej a Charkovskej a má tak strategickú polohu, odhalená skupina ozbrojených ľudí, ktorú sa podarilo zahnať mimo mesta, kontrolovaného bezpečnostnými zložkami. K obetiam počas operácie nedošlo.

 

18:01 - Zníženie ciel na ukrajinské výrobky platí oddnes do 1. novembra 2014

Nariadenie o znížení ciel na ukrajinské výrobky platí oddnes do 1. novembra 2014. Toto zníženie bude presne kopírovať podobu, akú si už EÚ dohodla s Ukrajinou v rokoch 2007 až 2011 v dohode o voľnom obchode (DCFTA) ako súčasti Asociačnej dohody. Informoval o tom hovorca ministra hospodárstva SR Stanislav Jurikovič.
      

"MH SR počas rokovaní o DCFTA aktívne oslovilo slovenských výrobcov so žiadosťou o ich vyjadrenie k možným následkom novej dohody na ich ekonomické záujmy a následne predkladalo pripomienky SR na rokovaniach relevantných orgánov EÚ. Je teda zrejmé, že EÚ neposkytne Ukrajine nič viac, ako už bolo vynegociované a dohodnuté v minulosti za aktívnej účasti aj slovenských výrobcov," pripomenul minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský. Výška colnej sadzby pre konkrétnu položku colného sadzobníka je uvedená v prílohe nariadenia a určuje, či bude clo odstránené, znížené, alebo sa bude uplatňovať špecifické clo a kvantitatívne limity. Presné znižovanie ciel na konkrétne položky sa nachádza na webovej stránke Úradného vestníka EÚ.

 

17:58 - Miliardár Porošenko môže zvíťaziť už v prvom kole volieb prezidenta

Ukrajinský miliardár a kandidát na prezidenta Petro Porošenko má šancu zvíťaziť už v prvom kole prezidentských volieb naplánovaných na 25. mája. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý spoločne uskutočnili štyri agentúry. Podľa prieskumu vedeného inštitútom SOCIS by získal Porošenko 48,4 percenta hlasov, čo je tesne pod 50-percentnou hranicou na zvolenie za prezidenta už v prvom kole. Druhá by so značnou stratou skončila bývalá ukrajinská premiéra Julia Tymošenková, ktorá by získala 14 percent hlasov. Porošenko, ktorý je nezávislým poslancom parlamentu, patrí medzi najvplyvnejších podporovateľov protestného hnutia Euromajdan, ktoré vo februári zosadilo proruského prezidenta Viktora Janukovyča. V predošlých vládach Porošenko zastával funkcie ministra zahraničných vecí i ministra hospodárstva.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies