Digitálna transformácia škôl je súčasťou celoštátnej stratégie

NETKY.SK • 7 Máj 2019, 16:35 • 2 min
Digitálna transformácia škôl je súčasťou celoštátnej stratégie

BRATISLAVA – Digitálna transformácia škôl a vzdelávania je jednou z oblastí Akčného plánu digitálnej transformácie Slovenska 2019 až 2022 ako súčasti Stratégie digitálnej transformácie Slovenska 2030. Materiál z dielne Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) v utorok schválila vláda.

slovakia

left justify in out

Druhou oblasťou akčného plánu je vytvorenie základov pre moderné dátové a digitálne hospodárstvo a digitálnu transformáciu širšej ekonomiky a treťou je zlepšenie schopností verejnej správy využívať údaje a inovácie v prospech občanov.

 

V dlhodobom časovom horizonte rokov 2022 až 2030 sú prioritnými oblasťami inovačné digitálne a dátové hospodárstvo, vzdelaná, zdravá a bezpečná spoločnosť, moderná a efektívna verejná správa, inteligentný rozvoj územia a kvalitná veda, výskum a inovácie svetovej úrovne.

 

Súčasťou celkovej vízie aj je, aby sa Slovensko stalo do roku 2030 krajinou s inovačným a ekologickým priemyslom, ktorá ťaží zo znalostnej digitálnej a dátovej ekonomiky, s informačnou spoločnosťou a efektívnou verejnou správou. Tá má zabezpečiť inteligentné využívanie územia a infraštruktúry.

 

"Základnou misiou stratégie je nielen dosiahnuť výrazné zvýšenie zapojenia Slovenska do európskeho jednotného digitálneho trhu, ale predovšetkým ho pripraviť na celoplošnú digitálnu transformáciu hospodárstva a spoločnosti," uvádza dokument.

 

Tento proces má slúžiť ako impulz pre naštartovanie rozvoja informačnej spoločnosti a transformácie tradičného priemyslu na koncepciu priemyslu 4.0.

 

Podľa uznesenia má uvedený akčný plán vypracovať vicepremiér Richard Raši (Smer-SD) s ďalšími ministrami a riaditeľom Národného bezpečnostného úradu do 31. júla 2019. Aktualizáciu stratégie digitálnej transformácie a vyhodnotenie jej uvedenia do praxe má podpredseda vlády predložiť kabinetu do konca roka 2021.

 

img

 

Vicepremiér Raši povedal, že Slovensko treba pripraviť na celoplošnú digitálnu transformáciu. "To poslúži ako potrebný impulz pre naštartovanie rozvoja informačnej spoločnosti a transformácie tradičného priemyslu na inteligentný priemysel vrátane rozvoja umelej inteligencie. Stratégia tiež poslúži ako východiskový bod pre naše pripravované negociácie o rozpočte na roky 2021 - 2027," konštatoval.

 

S vypracovaním opatrení v súvislosti s umelou inteligenciou pomohla expertná skupina odborníkov z akademickej obce, komerčnej sféry a verejnej správy, informoval ÚPVII. Uvedená expertná skupina bola zriadená popri Slovenskom centre pre výskum umelej inteligencie – Slovak-AI.

 

To vzniklo začiatkom apríla 2019 ako platforma pre excelenciu v umelej inteligencii z iniciatívy výskumných univerzít vedených Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave, spoločností združených najmä v IT Asociácii Slovenska a Americkej obchodnej komore na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies