Kandidáti na prezidenta 2024: Patrik Dubovský a Krisztián Forró - aké sú ich vízie vo funkcii prezidenta?

NETKY.SK • 18 Marec 2024, 20:00 • 2 min
Kandidáti na prezidenta 2024: Patrik Dubovský a Krisztián Forró - aké sú ich vízie vo funkcii prezidenta?

Prezidenta volia občania Slovenskej republiky v priamych voľbách tajným hlasovaním na päť rokov. Podľa Ústavy SR, právo voliť prezidenta majú občania, ktorí majú právo voliť do Národnej rady Slovenskej republiky. Voľba zo zahraničia možná nie je.

slovakia

left justify in out

Patrik Dubovský kandidát na prezidenta 2024

Narodil sa 11. apríla 1965 v Bratislave. V roku 1988 ukončil štúdium archívnictva na Katedre československých dejín a archívnictva Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Okrem toho študoval v zahraničí na University College London so zameraním na slovanské a východoeurópske štúdiá.

Svoju kandidatúru uviedol s cieľom ponúknuť kresťanským a konzervatívnym voličom svoju alternatívu už v prvom kole volieb. Okrem toho sa zaviazal aktívne podporovať a posilňovať spoločenskú debatu o konzervatívnej politike na Slovensku.

"Moje rozhodnutie zapojiť sa do prezidentských volieb dozrievalo pred Vianocami 2023. Uvažoval som, že ponúknem konzervatívnym demokratickým stranám v parlamente svoju osobu ako kandidáta na prezidenta a dúfal som, že získam potrebných 15 podpisov poslancov Národnej rady SR. Dôvod vidím v príbuznosti môjho ľudského a politického pohľadu na spoločnosť s politikou týchto strán a hnutí," píše na svojej stránke Patrik Dubovský.

"Keďže napokon nekandidoval nikto z Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) alebo koalície Slovensko, Kresťanská únia a Za ľudí, oslovil som kluby týchto strán v parlamente s prosbou, či mi môžu poskytnúť podpisy svojich poslancov (minimálne 15 podpisov), aby som splnil literu zákona. Napokon som tieto podpisy získal od spomínaných strán okrem KDH. Keďže sa rozhodol kandidovať aj predseda hnutia Slovensko, dohodli sme sa, že on mi svoj podpis nedá a obaja budeme samostatní kandidáti," dodávala na stránke.

Stručný program kandidáta

"Zámerom mojej kandidatúry je pritiahnuť k voľbám v oboch kolách časť voličov s konzervatívno-demokratickým zmýšľaním a kresťanskými hodnotami. Verím, že sa demokratickým kandidátom podarí vytvoriť takú synergiu, aby sa čo najviac realizoval model volieb, v ktorom si sympatizanti súčasných parlamentných i mimoparlamentných opozičných strán a demokraciu podporujúcich myšlienkových zoskupení nájdu svojho kandidáta podľa svojho vedomia a svedomia. Cieľom mojej kandidatúry je prispieť k tomu, aby v druhom kole volieb uspel kandidát, ktorý nie je z politického a hodnotového zoskupenia súčasnej vládnej koalície," píše na svojej stránke Dubovský.

Mottom jeho kandidatúry je: Skromne a tolerantne, ale jasne a so srdcom byť v službe demokraticky, konzervatívne a kresťansky založeným ľuďom na Slovensku a všetkým občanom aj obyvateľom Slovenskej republiky.

Vízia výkonu funkcie prezidenta:

  • konať v zmysle Ústavy SR a sľubu prezidenta SR
  • ako najvyšší veliteľ vojsk SR nekompromisne hájiť bezpečnosť a územnú integritu SR a v spolupráci so spojencami v NATO sa podieľať na kolektívnej obrane členských krajín NATO
  • dbať na zákonný a efektívny chod ústavných orgánov, komunikovať s nimi, monitorovať ich činnosť, prípadne zasahovať v zmysle zákonov do ich činnosti
  • byť aktívny v oblasti ochrany ľudských práv, prirodzených práv človeka, kresťanských a humanistických hodnôt slovenskej spoločnosti a marginalizovaných skupín obyvateľstva
  • komunikovať so všetkými subjektami, ktoré majú vo svojej kompetencii rozvoj človeka, ako sú školstvo, zdravotníctvo, charita, cirkvi, mimovládne organizácie, spoločenské elity
  • byť v permanentnom dialógu s politickými stranami a hnutiami tak, aby politické orgány, ktoré z ich činnosti vznikajú, boli v službe občanom a obyvateľom Slovenskej republiky

Krisztián Forró kandidát na prezidenta 2024

Narodil sa 31. januára 1976 vo Veľkej Mači. Študoval na maďarskom Gymnáziu Zoltána Kodálya v Galante, na Obchodnej akadémii v Dunajskej Strede a na Vysokej škole moderných obchodných vied (Univerzita Edutus) v maďarskom meste Tatabánya. V roku 2004 vstúpil do Strany maďarskej koalície - Magyar Koalíció Pártja (SMK-MKP). Od roku 2011 bol okresným predsedom strany v okrese Galanta. V rokoch 2020 až 2021 bol posledným predsedom SMK-MKP.

V októbri 2021, po zlúčení troch strán zastupujúcich maďarskú menšinu na Slovensku MKÖ-MKS, Most-Híd a SMK-MKP, vznikla strana Aliancia - Szövetség, ktorej je predsedom. Kandidatúru na post prezidenta oznámil v roku 2023. Ako občiansky kandidát odovzdal takmer 30-tisíc podpisov.

Vízia výkonu funkcie prezidenta:

"Keď premýšľam o tom, aké Slovensko by som chcel vidieť ako prezident republiky, predstavujem si právny štát, kde je pre každého záväzná Ústava, najvyšší zákon. Záleží mi na tom, aby sa každý občan mohol v krajine cítiť bezpečne, a preto považujem udržanie a posilnenie právneho štátu za mimoriadne dôležité. Chcel by som Slovensko, kde menšiny nie sú považované za národné bezpečnostné riziko, ale za cennú súčasť krajiny. Verím, že naša rozmanitosť je zdrojom a že spolupráca, vzájomný rešpekt a porozumenie nám umožňujú vytvárať prostredie, v ktorom sa dá žiť a rozvíja sa pre každého," píše Krisztián Forró na svojej webovej stránke.

Rešpektovanie kultúry a identity menšín pre neho zásadný význam. Každý občan má právo byť hrdý na svoje tradície a hodnoty a na ich rešpektovanie a zachovávanie. Chcel by vidieť Slovensko ako silného a jednotného člena Európskej únie. Je presvedčený, že európska spolupráca je kľúčová pre mier, stabilitu a rozvoj, a preto som odhodlaným zástancom rozširovania európskej integrácie.

"Myslím si, že je dôležité, aby Slovensko bolo domovom pre všetkých občanov. Domov nie je len miesto, ale aj komunita, kde sa každý môže cítiť akceptovaný a podporovaný. Mojou víziou je vybudovať krajinu, kde majú všetci rovnaké šance a príležitosti a kde nás naša rozmanitosť obohacuje, nie rozdeľuje.

Myslím si, že bez ohľadu na stranu či národnosť nemusím nikoho presviedčať, že Slovensko má úžasné prírodné krásy. Ochrana prírody a v širšom zmysle aj nášho životného prostredia by bola vo funkcii prezidenta republiky vysokou prioritou, keďže naše prírodné poklady reprezentujú nielen krásu krajiny, ale ovplyvňujú aj budúcnosť celej planéty. Musíme urobiť všetko pre to, aby sme to ochránili, je to predovšetkým v záujme našich detí a vnúčat.

Počas môjho predsedníctva urobím všetko pre to, aby som tieto myšlienky a hodnoty realizoval. Slovensko môže byť vzorom pre právny štát, rešpektovanie ľudských práv a kultúrnu rozmanitosť a ja som pripravený pomôcť tejto krajine ako líder dosiahnuť jej ciele. Sľubujem, že budem mať vždy na zreteli záujmy krajiny a občanov," dodávala Forró na svojej webovej stránke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: TASR, patrikdubovsky.sk, forrokrisztian.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies