SIS: V minulom roku monitorovala aj nezákonné aktivity zločineckých skupín

NETKY.SK • 31 December 2013, 11:59 • 2 min
SIS: V minulom roku monitorovala aj nezákonné aktivity zločineckých skupín

BRATISLAVA - Organizovaný zločin v sledovanom období naďalej profitoval najmä z ekonomickej trestnej činnosti.

slovakia

left justify in out

V rámci boja proti organizovanej kriminalite Slovenská informačná služba (SIS) v minulom roku monitorovala nezákonné aktivity najvýznamnejších domácich a cudzojazyčných zločineckých skupín v SR.

Uvádza sa v Správe o činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) za minulý rok. Správu odobrili v druhej polovici decembra poslanci Národnej rady SR.

Organizovaný zločin v sledovanom období naďalej profitoval najmä z ekonomickej trestnej činnosti - daňových a colných podvodov, pašovania, krádeží, podvodov s nehnuteľnosťami a podobne, ďalej z obchodov s omamnými a psychotropnými látkami, organizovania nelegálnej migrácie a prostitúcie, vyberania takzvaného výpalného od podnikateľov, úžerníckych aktivít a z násilnej trestnej činnosti. Teda z lúpeží, vydierania, fyzického násilia, vrážd na objednávku a podobne.

Informáciu o počte monitorovaných zločineckých skupín nie je možné získať. "SIS k odtajnenej časti Správy o činnosti SIS za rok 2012, zverejnenej na internetovej stránke SIS, nesmie verejnosti a ani médiám doplniť konkrétnejšie údaje, ktoré by mohli mať charakter utajovaných skutočností, nakoľko by tým SIS mohla porušiť platné zákony. Úplná verzia správy bola predložená NR SR, ktorá je jediným ústavným orgánom príslušným na oboznámenie sa s ňou," zdôraznil dnes pre TASR hovorca SISAlexander Kurtanský.

V oblasti ekonomickej trestnej činnosti bola venovaná zvýšená pozornosť predovšetkým podvodom s nadmernými odpočtami DPH a podvodom so spotrebnými daňami z minerálnych olejov, liehu a tabaku. Zvýšená pozornosť venovaná problematike nelegálneho obchodu s liehom súvisela aj s prípadmi výskytu jedovatého metanolu v ČR. Uvádza sa ďalej v správe SIS, ktorá je zverejnená na jej webovej stránke.

Jednotlivé zločinecké skupiny poskytovali podporu a ochranu pri nelegálnych aktivitách osobám zapojeným do ekonomickej trestnej činnosti, ktoré však priamo nie sú členmi týchto zločineckých skupín. Ochrana môže byť aj vynútená, keďže osoby dopúšťajúce sa nelegálnej činnosti sú ľahšie vydierateľné. Podpora zo strany zločineckých skupín sa často týkala vyvíjania nátlaku, prípadne aj fyzickej likvidácie takzvaných bielych koní, ktoré sú skupinami využívané pri podvodoch s nadmernými odpočtami DPH.

SIS spolupracovala s domácimi a zahraničnými bezpečnostnými zložkami pri pátraní po páchateľoch závažnej trestnej činnosti, ktorí sa pred trestným stíhaním skrývali v zahraničí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies