Keď vás práca oberá o život. Ako mať čas pre seba pri každodennom zhone

NETKY.SK • 3 Február 2024, 17:00 • 2 min
Keď vás práca oberá o život. Ako mať čas pre seba pri každodennom zhone

Ako si nájsť rovnováhu medzi prácou a osobným životom? Ako si užívať každý deň, aj keď máme veľa povinností? V tomto článku vám ponúkame niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu zvládnuť každodenný zhone a nájsť si čas pre seba.

slovakia

left justify in out

ráca je dôležitá súčasť nášho života, ale nie je to jediné, čo nás napĺňa. Mnohí z nás sa však cítia preťažení, unavení a frustrovaní z nedostatku času pre seba a svoje záujmy. Ako si nájsť rovnováhu medzi prácou a osobným životom? Ako si užívať každý deň, aj keď máme veľa povinností? Tu je niekoľko tipov, ktoré vám môžu pomôcť.

Stanovte si priority

Nie všetko, čo robíme, je rovnako dôležité. Niektoré úlohy sú nevyhnutné, iné sú len zbytočné. Preto je dobré si stanoviť priority a zamerať sa na to, čo je pre nás najdôležitejšie. Môžeme si napríklad vytvoriť zoznam úloh, ktoré musíme splniť, a zoradiť ich podľa dôležitosti a naliehavosti.

Potom sa môžeme venovať najprv tým najdôležitejším a najnaliehavejším úlohám, a potom postupne k tým menej dôležitým a menej naliehavým. Týmto spôsobom sa vyhneme zbytočnému stresu a zlepšíme svoju produktivitu.

Naučte sa povedať nie

Ďalším krokom k lepšej rovnováhe medzi prácou a osobným životom je naučiť sa povedať nie. Mnohí z nás sa cítia povinní prijať každú ponuku, požiadavku alebo výzvu, ktorá sa nám naskytne. Myslíme si, že tým prejavíme svoju ochotu, zodpovednosť a profesionalitu.

Avšak týmto spôsobom sa len preťažujeme a strácame čas a energiu na veci, ktoré nás nezaujímajú, neprinášajú nám radosť ani osoh. Preto je dôležité vedieť povedať nie, keď cítime, že niečo je nad naše sily, nezodpovedá našim cieľom alebo hodnotám, alebo nám bráni v tom, čo chceme robiť. Týmto spôsobom si uvoľníme priestor pre to, čo je pre nás skutočne dôležité.

Nájdite si čas pre seba

Napriek tomu, že máme veľa povinností, je dôležité nájsť si čas pre seba. Čas, ktorý využijeme na to, čo nás baví, napĺňa a relaxuje. Môže to byť napríklad čítanie knihy, počúvanie hudby, cvičenie, meditácia, stretávanie sa s priateľmi, cestovanie, alebo čokoľvek iné, čo nás robí šťastnými.

Tento čas by mal byť súčasťou nášho každodenného plánu, nie niečo, čo robíme len vtedy, keď máme voľný čas. Tento čas by mal byť nevyhnutný, nie nadbytočný. Tento čas by mal byť našou odmenou, nie našou vinou. Tento čas by mal byť našou silou, nie našou slabosťou.

Práca je dôležitá, ale nie je to všetko. Ak chceme mať kvalitný život, musíme si nájsť rovnováhu medzi prácou a osobným životom.

Musíme si stanoviť priority, naučiť sa povedať nie a nájsť si čas pre seba. Týmto spôsobom si zabezpečíme nielen lepšiu výkonnosť v práci, ale aj väčšiu spokojnosť a šťastie v živote.

Zdroje:

Covey, S. R. (2004). The 7 habits of highly effective people: Powerful lessons in personal change. New York: Free Press.

Ferriss, T. (2007). The 4-hour workweek: Escape 9-5, live anywhere, and join the new rich. New York: Crown Publishing Group.

Rubin, G. (2015). Better than before: Mastering the habits of our everyday lives. New York: Crown Publishing Group.

Sinek, S. (2009). Start with why: How great leaders inspire everyone to take action. New York: Portfolio.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: Karen Moskowitz/Getty Images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies