Europoslanci navštívia rómske osady na Slovensku. Čo ich bude zaujímať?

NETKY.SK • 29 Október 2021, 10:48 • 2 min
Europoslanci navštívia rómske osady na Slovensku. Čo ich bude zaujímať?

BRATISLAVA - Šesťčlenná delegácia vedená slovenskou europoslankyňou Luciou Ďuriš Nicholsonovou chce od 3. do 5. novembra vidieť realitu v 4 rómskych osadách na východe Slovenska.

slovakia

left justify in out

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) sa chystajú priamo na mieste preveriť dostupnosť vzdelávania i zamestnania pre ľudí v rómskych osadách či efektívnosť čerpania eurofondov v prospech zlepšenia životnej situácie v marginalizovaných rómskych komunitách. Pracovnú cestu začnú na Luníku IX, ktorý v septembri navštívil pápež František. "Je veľmi dôležité, aby poslanci EP získali prehľad o tom, ako sa v realite v členských štátoch míňajú peniaze na marginalizované rómske komunity a aký je progres v rómskych osadách po investíciách európskych zdrojov do projektov, ktoré sa tam realizovali,” povedala Ďuriš Nicholsonová.

 

img

 

​Prečítajte si tiež: AKTUALIZOVANÉ: Pápež František zožal obrovský potlesk pri príchode na Luník IX!

 

Pripomenula, že v septembri 2020 EP prijal uznesenie, v ktorom žiada, aby Rómovia mali rovnaký prístup k vzdelávaniu, zdravotným službám a bývaniu ako majoritné obyvateľstvo. EP sa zaviazal, že napĺňanie záväzkov vrátane rozpočtu bude monitorovať na úrovni EÚ. V októbri 2020 sa pridala aj Európska komisia (EK), ktorá vydala reformovaný strategický rámec EÚ pre Rómov, v ktorom sa stanovuje komplexný prístup cez 3 piliere - rovnosť, inklúzia, participácia. "Delegácia europoslancov na Slovensko bude unikátna aj z toho dôvodu, že v nej budú mať zastúpenie aj vysokí úradníci z Európskej komisie, ktorí budú reprezentovať dvoch komisárov – komisárku pre rovnosť Helenu Dalli a komisára pre zamestnanosť a sociálne veci Nicolasa Schmita,“ oznámila slovenská europoslankyňa.

 

img

 

Poslanci EP a zástupcovia EK sa stretnú so splnomocnenkyňou vlády pre rómske komunity Andreou Bučkovou, s verejnou ochrankyňou práv Máriou Patakyovou, s reprezentantmi Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ale aj so zástupcami mimovládnych organizácií, ktoré zastrešujú niekoľko úspešných projektov v rómskych komunitách.

 

Možno vás zaujme: Richard Sulík nechce rušiť úrady práce! Chce však, aby prestali hľadať prácu pre nezamestnaných

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies