SIS objavila video, v ktorom kritizujú Slovensko za diskrimináciu moslimov!

NETKY.SK • 24 Jún 2022, 07:47 • 2 min
SIS objavila video, v ktorom kritizujú Slovensko za diskrimináciu moslimov!

BRATISLAVA - Slovenská informačná služba (SIS) v správe uviedla, že vlani nezaznamenala bezprostrednú teroristickú hrozbu pre SR a jej obyvateľov.

slovakia

left justify in out

Najmä pre situáciu v iných členských štátoch EÚ však stále platil druhý (zvýšený) stupeň teroristického ohrozenia. Nezaznamenali žiadny prípad vycestovania slovenského občana do konfliktných zón. Vyplýva to z neutajovanej verzie Správy o činnosti SIS za rok 2021.

 

img

 

„Rovnako neboli zaznamenané ani prípady, v ktorých by sa rizikové osoby z týchto zón po svojom návrate do Európy usadili na našom území,“ priblížili. Potrebu vyhodnotenia potenciálnej teroristickej hrozby pre západné krajiny vyvolala ofenzíva hnutia Taliban a následné prevzatie vlády v Afganistane.

 

Prečítajte si tiež: Slovenská informačná služba odhalila troch ruských špiónov

 

SR sa vývoj situácie v Afganistane po opätovnom prevzatí moci Talibanom týkal napríklad spojitosti s dlhodobým projektom výcviku viacerých príslušníkov afganskej armády na našom území. „Afganskí piloti a technici boli na konci októbra 2021 presunutí repatriačným letom zo SR do USA,“ podotkli.

 

img

 

SIS zaznamenala na internete videonahrávku zahraničnej neziskovej organizácie Muslim Convert Stories, ktorá kritizovala legislatívne postavenie islamu v SR a údajne diskriminujúce podmienky pri uplatňovaní náboženských práv tu žijúcich moslimov.

 

„SR bola vo videonahrávke prezentovaná ako krajina, v ktorej sa napriek existencii moslimskej menšiny nenachádza ani jedna mešita a islam nepatrí medzi oficiálne štátom registrované cirkvi a náboženské spoločenstvá,“ uviedla informačná služba vo svojej správe.

 

img

 

 

Najvyššie riziko pre európske štáty v hodnotenom období naďalej predstavovali samoradikalizovaní individuálni aktéri, islamisti inšpirovaní džihádistickou propagandou, prívrženci medzinárodných teroristických skupín alebo s nimi ideologicky spriaznené osoby pôsobiace v Európe.

 

„Osobitne organizácie Daesh (tzv. Islamský štát) a taktiež radikalizovaní navrátilci z konfliktných oblastí,“ dodala SIS s tým, že priebežne analyzovala aktivity aj ďalších globálnych teroristických skupín.

 

Možno vás zaujme: Štát zaplatí Jaroslavovi Haščákovi odškodné!

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies