Výhody predčili očakávania: Microsoft po dvoch rokoch vylovil dátové servery z morského dna

NETKY.SK • 16 September 2020, 13:01 • 2 min
Výhody predčili očakávania: Microsoft po dvoch rokoch vylovil dátové servery z morského dna

Projekt Microsoft Natick, ktorého cieľom je preveriť možnosť umiestnenia dátových centier na morské dno, sa začal už v roku 2014.

slovakia

left justify in out

 

Dlhoročný experiment teraz dospel k svojmu záveru a podľa oficiálnej správy potvrdil životaschopnosť tohto nápadu.

 

Firma začiatkom leta vytiahla svoj kontajner, ktorý bol od roku 2016 umiestnený na dne mora v hĺbke 35 metrov v blízkosti škótskeho súostrovia Orkneje. Nasledujúce mesiace strávila štúdiom dátového centra a vzduchu, ktorý obsahoval. Výsledky nakoniec predčili očakávania.

 

Dátové centrá v podmorskom svete

Jedným z hlavných motívov myšlienky umiestňovať servery na morské dno je zníženie nákladov na chladenie, pretože sú umiestnené v prirodzene chladnejšom prostredí.

 

Okrem ekonomického hľadiska nemožno prehliadať ani ekologický dopad - takmer polovica elektriny potrebná na prevádzku pozemných serverových fariem je využívaná na chladenie hardvéru.

 

 

Experiment tieto predpoklady preukázal, a navyše ukázal že servery umiestnené v podmorskom dátovom centre vykazovali až osemkrát vyššiu spoľahlivosť než tie na súši.

 

Odborníci teraz budú skúmať, čo presne spôsobilo vyššiu mieru spoľahlivosti. Pokiaľ to bude možné, chcú svoje poznatky aplikovať na pozemné serverové farmy.

 

Na súši hrá úlohu rad premenných, ktoré môžu prispievať k zlyhaniu zariadenia. Menovať môžeme napríklad koróziu spôsobenú kyslíkom a vlhkosťou, kolísanie teploty a tlaku, ale aj chyby ľudí, ktorí vymieňajú chybné komponenty.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Microsoft (@microsoft),

 

Ďalšie výhody pod hladinou

K ďalším výhodám patrí vyššia energetická účinnosť, čo je spôsobené zníženou potrebou chladenia. Oblasť Orkneí je zásobovaná stopercentne obnoviteľnou elektrinou zo solárnych a veterných elektrární, ktorá viac než stačila pre prevádzku dátového centra tejto veľkosti pod vodou.

 

Experiment tak ukázal, že flexibilné nasadenie dátových centier v pobrežných oblastiach po celom svete by mohlo byť spôsobom, ako budovať nové pri zachovaní nízkych nákladov na energiu a prevádzku. Tieto centrá by mohli byť bližšie k zákazníkom, čím by sa znížila nutnosť smerovania požiadaviek na centralizované farmy.

 

Microsoft z vyššie uvedených dôvodov považuje podvodné dátové centrá za spoľahlivé, praktické a udržateľne využívajúce energiu.

 

Koncept vníma ako po všetkých stránkach uskutočniteľný: logisticky, ekologicky, ekonomicky i prakticky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona