SIS Navrhuje prelomiť mlčanlivosť svojich príslušníkov

NETKY.SK • 19 Marec 2015, 11:45 • 2 min
SIS Navrhuje prelomiť mlčanlivosť svojich príslušníkov

BRATISLAVA - Slovenské spravodajské služby navrhujú historické prelomenie mlčanlivosti svojich príslušníkov, čím reagujú aj na viacero podnetov k novému návrhu spravodajského zákona, keď zavádzajú takzvaný whistleblowing.

slovakia

left justify in out

"Naša spravodajská služba v rámci medzirezortného pripomienkového konania predložila legislatívne riešenie - príslušníci spravodajských služieb budú mať historicky prvýkrát v zákone zakotvenú možnosť nahlásiť podozrenie z porušení zákona svojich kolegov priamo riaditeľovi spravodajskej služby a ten bude povinný riešiť takéto podania v rámci takzvanej vnútornej inšpekcie," informoval dnes TASR hovorca Slovenskej informačnej služby (SIS) Branislava Zvara.

 

Novinkou teda je, že pokiaľ príslušník, ktorý oznámil podozrenie z porušenia zákona svojich kolegov, nebude s rozhodnutím riaditeľa spravodajskej služby stotožnený, má zákonom stanovenú možnosť túto skutočnosť oznámiť špeciálnemu prokurátorovi, ktorý ju prešetrí. Riaditeľ spravodajskej služby je Úradu špeciálnej prokuratúre povinný poskytnúť zákonom stanovenú súčinnosť. Prvýkrát za posledných 20 rokov sa tak stane whistleblowing súčasťou zákonov o spravodajských službách.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies