Na Bratislavských hudobných slávnostiach opäť zaznejú veľké mená

NETKY.SK • 23 Máj 2019, 15:38 • 2 min
Na Bratislavských hudobných slávnostiach opäť zaznejú veľké mená

BRATISLAVA - Hviezdne mená interpretácie klasickej hudby z domova a zo sveta prinesie aj 55. ročník Bratislavských hudobných slávností (BHS).

slovakia

left justify in out

Festival bude v bratislavskom sídle Slovenskej filharmónie v Redute od 27. septembra do 13. októbra. Ako na dnešnej tlačovej besede povedala hlavná manažérka slávností Izabela Pažítková, v ponuke tohtoročného podujatia je 23 koncertov symfonických a komorných, ktoré na Slovensko prinesú zaujímavých sólistov, dirigentov a orchestre.

 

Medzi nimi bude aj deväť zahraničných prominentných orchestrov a dva zahraničné zbory. Mnohí z nich na Slovensko zavítajú po prvýkrát.

Rezidenčným orchestrom Bratislavských hudobných slávností je už tradične Slovenská filharmónia (SF), ktorá sa na 55. ročníku predstaví na troch koncertoch.

 

"V programe otváracieho koncertu festivalu uvedie pod taktovkou svojho šéfdirigenta Jamesa Judda ťažiskové diela symfonického repertoáru 19. a 20. storočia: Cikkerovu symfonickú báseň Ráno, Nedokončenú symfóniu Franza Schuberta a veľkolepý Brahmsov Klavírny koncert č. 2 v podaní Eugena Indjića,“ priblížila Pažítková. 

 

Dodala, že aj tento rok privítajú dirigenta svetového renomé Juraja Valčuhu amedzinárodné kvarteto sólistov. So Slovenskou filharmóniou a Slovenským filharmonickým zborom uvedú majestátnu Dvořákovu Stabat mater. Pod taktovkou dirigentského mága Pinchasa Steinberga uvedie svetový violončelista Maďar István Várdai meditatívny violončelový koncert Edwarda Elgara. Várdai bude interpretovať dielo na legendárnom nástroji "Ex du Pré-Harrell" Stradivari z roku 1673.

 

"Pri príležitosti 100. výročia narodenia venujeme tento koncert výraznej osobnosti dirigentovi Ladislavovi Slovákovi, ktorý bol šéfdirigentom a súčasne umeleckým riaditeľom Slovenskej filharmónie a bol aj členom Festivalového výboru BHS. Jednou z jeho umeleckých priorít bolo dielo Dmitrija Šostakoviča – a tak 55. ročník festivalu uzavrie jedno zo skladateľových diel Symfónia č. 5,“ avizovala hlavná manažérka slávností.

 

img


Tohtoročné Bratislavské hudobné slávnosti obohatia zahraničné orchestre Royal Philharmonic London, Fínsky rozhlasový orchester, English Baroque Soloists & Monteverdi Choir, Symfonický orchester Českého rozhlasu, Philharmonia Orchestra London, Mníchovská filharmónia a Mníchovský filharmonický zbor, Orchester Mariinského divadla Petrohrad, Wiener Philharmoniker, Deutsche Staatsphilarmonie Rheinland-Pfalz.

 

"Koncerty na BHS si vypočujeme pod taktovkou výnimočných dirigentských osobností. Na Slovensko po prvý raz zavítajú Sir John Eliot Gardiner, významný fínsky dirigent Hannu Lintu či venezuelský dirigent Rafael Payare. Na BHS sa opäť radi vracajú dirigentské osobnosti ako Valery Gergiev, Esa-Pekka Salonen, Thomas Hengelbrock, Pinchas Steinberg či Andrés Orosco-Estrada a Karel Mark Chichon," uviedla Pažítková.

Súčasťou BHS v posledných rokoch sú recitály tak inštrumentálnych ako aj vokálnych sólistov. Tento rok sa predstaví lotyšská rodáčka z Rigy Elina Garanča. Podľa Pažítkovej k zaujímavým sólistom na 55. ročníku budú patriť aj zahraniční inštrumentalisti ako čínska klaviristka Yuja Wang, arménsky huslista Sergey Khachatryan či hráč na bicie nástroje Rakúšan Martin Grubinger. Nebude chýbať ani klavírny či organový recitál.

 

Bratislavské hudobné slávnosti privítajú aj jedno z veľkých mien operného sveta, mezzosopranistku arménskeho pôvodu Stellu Grigorian, a žijúcu legendu tanga, skladateľa a klaviristu Gustava Beytelmanna.

 

"Sľubujú nám spoločne výnimočný večer, ktorý obohatí tohtoročný festival o novú hudobnú a estetickú dimenziu. Zaznejú v ňom tangá rôznych proveniencií v piatich rozličných jazykoch," podotkla.

Popri Slovenskej filharmónii hosťuje na 55. ročníku BHS Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, s ktorým si na BHS pripomenieme 90. výročie založenia prvého profesionálneho symfonického orchestra na Slovensku.

 

Slovenský komorný orchester, súbor s takmer šesťdesiatročnou koncertnou tradíciou, pri zrode ktorého stál legendárny Bohdan Warchal, uvedie na festivalovom koncerte výber z diel autorov 20. storočia, prevažne slovanskej proveniencie. Prierez tvorbou pre violončelo zaznie v podaní našich popredných umelcov ako Jozef Podhoranský, Ján Slávik, Eugen Prochác a Boris Bohó.

 


Novinkou na 55. ročníku BHS sú dva projekty Salón mladých a Mladé talenty. Dramaturgia BHS má ambíciu výraznejšie upozorniť na generáciu mladých umelcov na začiatku ich profesionálnej kariéry v medzinárodnom kontexte.

 

Predstaví sa maďarský violončelista Gergely Devich, slovenský trubkár Stanislav Masaryk, český klavirista Matyáš Novák. Mladé talenty na koncerte sa predstavia dva mimoriadne detské talenty huslista Teo Gertler a klavirista s austrálsko-slovenským pôvodom Ryan Martin Bradshaw.

Vstupenky sa predávajú v pokladnici Slovenskej filharmónie, v budove Reduty od 3. júna do 19. júla a opäť od 19. augusta. Podrobný program 55. ročníka BHS je na www.filharmónia.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona