Sinajský polostrov zažil ďalší samovražedný atentát

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 09:28 • 2 min
Sinajský polostrov zažil ďalší samovražedný atentát

KÁHIRA - Život jedného civilistu a zranenia 25 policajtov si dnes na Sinajskom polostrove v Egypte vyžiadal výbuch nálože nastraženej v aute, ktorú aktivoval samovražedný atentátnik. Informovali o tom egyptské bezpečnostné zdroje.

slovakia

left justify in out

Útok sa odohral v meste Aríš, kde sa samovražedný atentátnik pokúsil autom naloženým výbušninou preniknúť do policajných kasární. Ochranke objektu sa mu v tom podarilo zabrániť, ale pri výbuchu nálože prišiel o život okoloidúci civilista. K útoku sa bezprostredne nikto nepriznal, spresnila agentúra Reuters.

 

Egypt však už dlhší čas zápasí aj s islamistickými skupinami pôsobiacimi na Sinajskom polostrove. Útoky, ktorým je tam vystavená armáda a polícia, sa dramaticky vystupňovali v roku 2013 po zosadení islamistického prezidenta Muhammada Mursího podporovaného radikálnym hnutím Moslimské bratstvo. Vzápätí sa násilnosti začali šíriť aj do

priľahlých častí krajiny.

 

Dnešný útok je ďalším zo série podobných akcií pripisovaných islamistickým militantom, ktorí sa pri nich zameriavajú na domáce a zahraničné finančné či ekonomické inštitúcie alebo vládne úrady. Dnešný prípad sa odohral niekoľko dní pred veľkou medzinárodnou ekonomickou konferenciou, ktorá sa začne v piatok v letovisku Šarm aš-Šajch na pobreží Červeného mora.

 

Egypt sa snaží vytvoriť o sebe obraz stabilnej krajiny, pretože jeho stagnujúca ekonomika nutne potrebuje finančnú pomoc. Na jeho území však pôsobí islamistická skupina známa donedávna pod názvom Ansár Bajt al-Makdis (Prívrženci Jeruzalema), ktorá prisahala vernosť extrémistickej sunnitskej organizácii Islamský štát kontrolujúcej rozsiahle územia Iraku a Sýrie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies