Českú republiku zasiahli silné dažde s krupobitím. Hasiči sa celú noc nezastavili!

NETKY.SK • 14 Júl 2021, 08:58 • 2 min
Českú republiku zasiahli silné dažde s krupobitím. Hasiči sa celú noc nezastavili!

PRAHA - Silné búrky s krupobitím zasiahli počas noci z utorka na stredu najmä Plzenský, Karlovarský a Stredočeský kraj. Intenzívne dažde sa však nevyhl ani okoliu Prahy, Ústeckému či Juhočeskému kraji.

slovakia

left justify in out

Hasiči v súvislosti s počasím zasahovali pri 627 udalostiach. Najviac práce mali s odstraňovaním popadaných stromovodčerpávaním vody. V Plzenskom kraji mali krúpy podľa Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) až štyri centimetre. Výdatné dažde navyše zdvihli hladiny riek, pričom niektoré dosiahli prvý povodňový stupeň.

 

„Od 18. hodiny do polnoci sme riešili v súvislosti s búrkami 627 technických pomocí,“ informoval Hasičský záchranný zbor Českej republiky krátko po polnoci na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

 

Podľa polície v Karlovarskom kraji boli zaplavené viaceré úseky ciest. Vodičov preto vyzvali k ostražitosti. Z preventívnych dôvodov záchranné zložky evakuovali aj jeden detský tábor pri obci Aše na Chebsku

„Preventívne sa rozhodlo o evakuácii 42 detí, asi na jednu noc. Nič im nehrozí, ale je tam strašne veľa vody,“ povedal hovorca miestnych hasičov Martin Kasal. Dodal, že situácia bola najhoršia v okolí Horného Slavkova a Lokte na Sokolovsku. 

Prečítajte si tiež: Na Morave končia s upratovaním obcí a likvidáciou sutín po ničivom tornáde. Do oblasti prúdia dobrovoľníci ochotní pomôcť

 

Podobnú situáciu riešili aj hasiči v Stredočeskom kraji, kde silný vietor povyvracal množstvo stromov a zablokoval niektoré úseky ciest. Pod ťarchou popadaných konárov tiež spadlo trakčné vedenie, ktoré musela opraviť Správa železníc. 

 

Meteorológovia pre veľmi silné búrky vyhlásili viacero výstrah pred silnými búrkami pre celé územie ČR od stredy 6.00 hodiny do polnoci zo stredy na štvrtok.

 

„Očakáva sa výskyt silných búrok s prívalovými zrážkami okolo 30 milimetrov, lokálne s krúpami a s nárazmi vetra okolo 70 kilometrov za hodinu,“ uviedol ČHMÚ. Zároveň platí do odvolania vysoký stupeň povodňovej pohotovosti pre Plzenský kraj.

 

Mohlo by vás zaujímať: Česko zasiahli silné búrky, zahynuli dvaja ľudia



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies