Česká virologička vyvinula vlastný test a tvrdí, že koronavírus vytvorili umelo

NETKY.SK • 16 Marec 2020, 14:27 • 2 min
Česká virologička vyvinula vlastný test a tvrdí, že koronavírus vytvorili umelo

Soňa Peková už skôr otestovala a nahlásila dvoch pozitívnych pacientov, ktorí boli nakazení koronavírusom. Kvôli podmienkam ministerstva zdravotníctva však musela v laboratóriu Tilia svoju činnosť pozastaviť. To ale Pekovú nezastavilo a vyvinula jednoduchší test, ktorý chce ponúkať diagnostickým laboratóriám. Zadarmo. V rozhovore pre TA3 sa vyjadrila aj k pôvodu vírusu.

slovakia

left justify in out

"Koronavírus má genetické charakteristiky, ktoré sa sa v bežných izolátoch nevyskytujú. Jeho charakteristika hovorí o tom, že to nie je prírodný izolát. Vieme v laboratóriu modifikovať rôzne varianty génov, vieme vkladať mutácie a mnoho ďalších vecí. Vieme vyrábať in vitro rôzne organizmy," uviedla v rozhovore pre TA3 Soňa Peková, ktorej špecializáciou je genetické inžinierstvo a molekulárna biológia.

 

 

 

Vyvinula vlastný test zadarmo a záujem o neho majú v USA

Soňa Peková z laboratória Tilia, na ktorú sa podľa jej informácií chystá ministerstvo zdravotníctva zakročiť, pretože otestovala a nahlásila dvoch pozitívnych pacientov, síce dostala v testovaní záujemcov stopku, ale nezastavilo ju to.

 

Vyvinula jednoduchší test, ako používajú ostatné pracoviská, a ponúka tento spôsob vykonania testu na koronavírus diagnostickým laboratóriám zadarmo!

 

Najprv jej vynadal minister zdravotníctva
Lekárka, o ktorej najskôr minister zdravotníctva Adam Vojtěch vyhlásil, že je v karanténe kvôli neodbornému odobratiu vzorky pozitívne testovaného pacienta, a následne sa za to ospravedlnil, tak prišla s jednoduchším testom, ktorý budú teraz využívať laboratória v Európe i Spojených štátoch. V Česku však jej laboratórium ďalej testovať nesmie.

 

Ona sama stále dúfa, že predsa len bude môcť vyhovieť prosbám a jej laboratórium bude testovať záujemcov na koronavírus. "Stále od pána námestníka Romana Prymula nemáme žiadnu odpoveď, či smieme, alebo nesmieme testovať. Dovtedy netestujeme. Ale akonáhle, teda či, nám to dovolí, sme pripravení a okamžite z našich webových stránok zmizne ten odmietavý červený nápis," sľubuje Soňa Peková, informovali Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies