Sieť: Druhý a tretí dôchodkový pilier treba zlúčiť

NETKY.SK • 21 Január 2015, 16:53 • 2 min
Sieť: Druhý a tretí dôchodkový pilier treba zlúčiť

BRATISLAVA - Strana Sieť navrhuje zlúčiť druhý a tretí pilier, v ktorom si ľudia sporia na starobné dôchodky, a urobiť tak sporenie lacnejším.

slovakia

left justify in out

Navrhuje tiež, aby mali ľudia možnosť slobodne sa rozhodnúť, ako naložia s úsporami nad rámec povinného mesačného minima, ktoré by mali dôchodkové správcovské spoločnosti(DSS)za svojich sporiteľov odviesť do prvého, priebežného dôchodkového piliera. Úspornejšiu obsluhu systému by podľa nej zabezpečilo aj zavedenie povinných indexových fondov. Tieto opatrenia majú podľa predsedu tejto mimoparlamentnej strany Radoslava Procházku odmeniť ľudí, ktorí si sporia. 
     

"Sieť nepovažuje za kľúčové vyháňať ľudí z druhého piliera. Sme presvedčení, že títo ľudia namiesto neustálych ústrkov a šikanovania, či už zo strany štátu, alebo DSS si zaslúžia pochvalu a rešpekt," povedal TASR.
     

Sieť navrhuje, aby si sporitelia nemuseli kupovať drahé anuity a aby DSS previedla do Sociálnej poisťovne peniaze potrebné na to, aby spolu s prvým pilierom mal sporiteľ minimálny dôchodok a zvyšok si mohol vybrať naraz alebo postupne podľa vlastného uváženia. V takom prípade by si, ako vysvetlil podpredseda Siete Miroslav Beblavý, nemuseli kupovať od poisťovní žiadne anuity, keďže zvyšok by ostal na účtoch DSS. Takto by sa podľa Beblavého vstup do dôchodku stal lacnejší.
     

"Dôležité je zlacniť aj samotné sporenie, keďže veľa ľudí stratí časť úspor, ak je sporenie drahé. Navrhujeme preto spojiť účty sporiteľov zapojených do druhého a tretieho dôchodkového piliera a urobiť tak sporenie lacnejším," priblížil podpredseda Siete, keďže ako podotkol, sporenie v treťom pilieri je ešte drahšie ako v druhom. "Navrhujeme tiež, aby mali sporitelia právo preniesť si svoje úspory z tretieho piliera do druhého a zároveň, aby si zachovali všetky práva, napríklad daňové výhody. Myslíme si tiež, že zrušené indexové fondy by sa mali stať základnou možnosťou pre sporiteľov," priblížil návrhy Beblavý. Zdôvodnil to tým, že tieto fondy majú pre sporiteľov rovnakú výnosnosť ako tzv. aktívne riadené a zároveň sú podľa Beblavého lacnejšie, takže sporiteľ takto na poplatkoch ušetrí. "Tieto kroky by mohli významne zväčšiť objem peňazí, ktoré sporiteľovi ostanú na konci sporenia," domnieva sa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies