SHMÚ varuje pred silným vetrom a povodňami

NETKY.SK • 14 Máj 2014, 15:23 • 2 min
SHMÚ varuje pred silným vetrom a povodňami

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje obyvateľov pred silným vetrom. Podľa meteorológa SHMÚ Tomáša Púčika očakávajú v nasledujúcich 48 hodinách výrazné zhoršenie počasia.

slovakia

left justify in out

 "Vo štvrtok zosilnie vietor. Miestami v nižších polohách dosiahnu nárazy 70 až 110 kilometrov za hodinu, na horách 110 až 150 kilometrov za hodinu," povedal Púčik s tým, že najhoršia situácia bude na južných svahoch Tatier a Slovenského rudohoria.

 

Tretí stupeň výstrahy pred vetrom platí vo štvrtok 15. mája pre okresy Ružomberok, Banská Bystrica, Liptovský Mikuláš, Brezno, Poprad, Kežmarok, Levoča, Spišská Nová Ves, Gelnica, Košice okolie, Revúca a Rožňava. Na severe očakávajú aj výdatné zrážky. V tatranskej oblasti, na Zamagurí a na Orave predpokladá SHMÚ za 48 hodín úhrn 50 až 100 milimetrov, na severných náveterných stranách ojedinele aj viac. "Takéto množstvo zrážok pravdepodobne spôsobí výrazné vzostupy hladín tokov," informoval Púčik. 

 

Slovenský hydrometeorologický ústav dnes zároveň vydal v doobedňajších hodinách aj hydrologickú výstrahu na povodeň z trvalého dažďa. Podľa vedúcej odboru Hydrologické predpovede a výstrahy SHMÚ Danice Leškovej zaznamenali po výdatných zrážkach v predchádzajúcich troch dňoch výrazný vzostup vodných hladín, ktoré dosiahli prvý a druhý stupeň povodňovej aktivity na tokoch východného Slovenska. Momentálne je ešte mierny vzostup na Latorici z dotekania vôd, na ostatných tokoch sú vodné hladiny ustálené až klesajú. 

 

Tretí stupeň výstrahy pred povodňami z trvalého dažďa platí oddnes od 21:00 až do piatkového rána pre okresy Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Levoča, Bardejov, Svidník, Stropkov, Sabinov a Medzilaborce. Výstraha od polnoci až do piatku 06:00 platí aj pre okresy Liptovský Mikuláš, Námestovo a Tvrdošín. Vodné toky tu môžu dosiahnuť alebo prekročiť vodné stavy zodpovedajúce stupňom povodňovej aktivity, upozorňuje SHMÚ. Hladiny vodných tokov sa z trvalého dažďa môžu zdvihnúť aj na tokoch na Hornom Považí a Liptove, v okolí Čadce a Kysuckého Nového Mesta či Dolného Kubína, kde platí 2. stupeň výstrahy. Zvýšenie hladín vodných tokov SHMÚ očakáva aj na tokoch Hornádu, Hnilca, Bodvy a rieky Torysa.

 

 

img




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies