Shakirina skladba Loca nie je plagiát, sudca po roku zmenil verdikt

NETKY.SK • 11 August 2015, 15:30 • 2 min
Shakirina skladba Loca nie je plagiát, sudca po roku zmenil verdikt

BRATISLAVA - Španielska verzia skladby Loca kolumbijskej speváčky Shakiry napokon nie je plagiátom piesne Loca con su Tiguere dominikánskeho hudobníka Ramóna Ariasa Vázqueza.

slovakia

left justify in out

V pondelok o tom rozhodol newyorský sudca Alvin Hellerstein, ktorý pritom pred rokom vyriekol presne opačný verdikt. Názor zmenil po tom, ako žalovaná strana, spoločnosť Sony, predložila dôkaz, že Vázquez na súde klamal a kazeta, na ktorej postavil žalobu, je falzifikát.


Skladba Loca je singlom zo Shakirinho albumu Sale el Sol (2010), pričom vyšla v anglickej aj španielskej verzii. Žaloba, ktorú podali predstavitelia vydavateľstva Mayimba Music vlastniaci práva na Vázquezove nahrávky, sa však týkala iba španielskej verzie. Na tej spolupracoval aj dominikánsky rapper El Cata, z ktorého skladby Loca con su Tiguere vychádzala Shakirina pieseň.

 

Vázquez však na súde tvrdil, že Loca con su Tiguere je v skutočnosti jeho skladbou, pričom ako dôkaz poskytol kazetu s pôvodnou verziou. Tá podľa neho vznikla už v roku 1998. Sudca Hellerstein na základe toho vlani v auguste rozhodol, že Shakira sa dopustila nepriameho plagiátorstva. Predstavitelia Sony však nakoniec preukázali, že na obale spomínanej kazety je zobrazený muž menom Jhoan Gonzalez. Ten sa však narodil v roku 1989, a preto ak by kazeta naozaj vznikla v roku 1998, Gonzalez by mal na fotke iba deväť rokov. Kazeta okrem toho obsahovala aj iné skladby, ktoré vznikli v rokoch 2008 a 2009. Hellerstein preto pôvodný rozsudok zrušil a žalobu zamietol.

 

 

Zatiaľ nie je známe, či sa predstavitelia Mayimba Music voči tomuto verdiktu plánujú odvolať. Tridsaťosemročná Shakira, celým menom Shakira Isabel Mebarak Ripoll, odštartovala kariéru v roku 1991 nahrávkou Magia, ktorú však, takisto ako aj druhý počin Peligro (1993), pre komerčný neúspech v súčasnosti považujú iba za promoalbum. Oficiálnym debutom sa tak stal až album Pies Descalzos (1996), po ktorom nasledovali postupne štúdiovky Dónde Están los Ladrones? (1998), Laundry Service (2001), Fijación Oral Vol. 1 (2005), Oral Fixation Vol. 2 (2005), She Wolf (2009), Sale el Sol (2010) a Shakira (2014).

 

Okrem toho má na konte aj niekoľko živých nahrávok. Medzi jej najväčšie hity patria skladby Whenever, Wherever, Underneath Your Clothes, La Tortura (feat. Alejandro Sanz), Hips Don't Lie (feat. Wyclef Jean), Beautiful Liar (feat. Beyoncé), Waka Waka (This Time For Africa) či Can't Remember To Forget You (feat. Rihanna).


sc;dm



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies