Sexuálne zneužívané deti na Slovensku nedôverujú inštitúciám

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 16:00 • 2 min
Sexuálne zneužívané deti na Slovensku nedôverujú inštitúciám

BRATISLAVA - Sexuálne zneužívané deti sú z hľadiska systému ochrany najneviditeľnejšie, čo spôsobuje, že prepadávajú sieťou pomoci – či už ide o pomoc terapeutickú, sociálnu, lekársku alebo právnu.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala Jana Braciníková, projektová manažérka občianskeho združenia Náruč – Pomoc deťom v kríze, jedným z hlavných dôvodov tejto neviditeľnosti zneužívaných detí je absencia identifikačných mechanizmov, akými sú uplatňovanie oznamovacej povinnosti či limitovaná schopnosť odborníkov pracujúcich s deťmi včas zachytiť a reagovať na signály ohrozenia vysielané dieťaťom. Významnou príčinou je tiež vysoká miera tabuizácie problému či strata dôvery detí v pomoc inštitúcií, ktorú potvrdil aj prvý celonárodný výskum zameraný na prevalenciu násilia na deťoch v SR z roku 2013.


"Sexuálne zneužívanie detí je pre väčšinu ľudí niečo tak neprijateľné, že podvedome odmietajú zaoberať sa ním. Aj to spôsobuje, že problematika sexuálneho násilia na deťoch je spoločnosťou dlhodobo vytesňovaná, čo sa sekundárne odráža aj v systéme pomoci takto ohrozeným deťom," uviedol výkonný riaditeľ združenia Náruč – Pomoc deťom v kríze Ivan Leitman.


Náruč chce pomôcť sexuálne zneužívaným deťom prostredníctvom pilotného projektu, podporeného Nadáciou VELUX, vybudovaním modelového detského advokačného centra. "Na príkladoch dobrej praxe chceme preukázať dôležitosť spolupráce zainteresovaných inštitúcií. Roky práce s ohrozenými deťmi nás utvrdili v tom, že aj tá najväčšia snaha môže bez vzájomnej súčinnosti odborníkov vyjsť navnivoč,“ vysvetlil Leitman. Je podľa neho dôležité, aby sa spolupráca naprieč rezortmi preniesla do praxe výkonných pracovníkov na všetkých úrovniach.


Odborný tím združenia Náruč poskytuje špecializovanú psychologickú, sociálnu a právnu pomoc detským obetiam sexuálneho násilia a ich rodinám. V prípade potreby sprostredkuje centrum tiež pediatrickú, gynekologickú a ďalšiu zdravotnú starostlivosť. Zároveň je tu vytvorený priestor pre širokú spoluprácu odborníkov vrátane poradenských priestorov a miestnosti vybavenej diagnostickými pomôckami a audiovizuálnou technikou umožňujúcou vyhotovovanie záznamov vyšetrovania detí pre účely trestnoprávneho konania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies