Rusko zastavilo dodávky plynu do ďalšej krajiny. Je Slovensko pripravené?

NETKY.SK • 27 Apríl 2022, 06:12 • 2 min
Rusko zastavilo dodávky plynu do ďalšej krajiny. Je Slovensko pripravené?

SOFIA/MOSKVA/BRATISLAVA - Ruský plynárenský koncern Gazprom informoval bulharský Bulgargaz, že od stredy 27. apríla zastaví dodávky plynu do Bulharska. V utorok večer o tom informovalo bulharské ministerstvo energetiky.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo v hlavnom meste Sofia spresnilo, že spolu so štátnymi plynárenskými spoločnosťami podniklo kroky na nájdenie alternatívnych riešení s cieľom vyriešiť vzniknutú situáciu. Podľa bulharského rezortu energetiky nateraz nie sú potrebné žiadne obmedzenia v spotrebe plynu v tejto balkánskej krajine, ktorá pokrýva viac ako 90 percent svojich potrieb dovozom z Ruska, napísala agentúra Reuters.

 

img

 

Správa o zastavení dodávok ruského zemného plynu do Bulharska prišla po tom, ako Gazprom v utorok informoval, že od stredy zastavuje dodávky suroviny aj do Poľska, konkrétne cez plynovod Jamal. Podľa poľského spravodajského servera Onet.pl Moskva pravdepodobne reagovala na odmietnutie Varšavy prispôsobiť sa požiadavkám Ruska a zaplatiť za dodávky plynu v rubľoch. Plynovod Jamal prepravuje zemný plyn z Ruska cez Bielorusko do Poľska a Nemecka.

 

Prečítajte si tiež: Nemecko sa rozhodlo. Ako sa postaví k rope a plynu z Ruska?

 

Slovensko je pripravené čeliť obdobným obštrukciám ako Poľsko. Platby za nakúpený plyn bude ruskému plynárenskému koncernu Gazprom realizovať naďalej v eurách. Na sociálnej sieti to v reakcii na zastavenie dodávok zemného plynu uviedol premiér Eduard Heger (OĽaNO).

 

„Rusko využíva ropu a plyn ako nástroj na presadzovanie svojich imperialistických záujmov, ktoré vyvrcholili útokom na Ukrajinu a páchaním vojnových zločinov na jej území,“ napísal. 

 

 

Slovenský plynárenský priemysel má podľa neho s ruským Gazpromom uzavretý dlhodobý kontrakt a platby za nakúpený plyn bude realizovať naďalej v eurách v zmysle dohodnutých pravidiel a odporúčaní Európskej komisie. „Západnú jednotu a solidaritu Rusko nezlomí,“ skonštatoval Heger. Zdôraznil, že Európska únia sa musí čím skôr zbaviť energetickej závislosti od Ruskej federácie.

 

K téme: Rusi majú problém s Chorvátskom. Sťažujú sa na neľudský prístup!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies