Severná Kórea sa zrejme snaží znova spustiť jadrový reaktor

NETKY.SK • 28 November 2013, 12:40 • 2 min
Severná Kórea sa zrejme snaží znova spustiť jadrový reaktor

VIEDEŇ - V severokórejskom nukleárnom komplexe v Jongbjone boli zaznamenané aktivity naznačujúce, že tam prebiehajú práce na opätovnom spustení reaktora. Informoval o tom dnes generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukija Amano.

slovakia

left justify in out

Pchjongjang v apríli oznámil, že oživí starší výskumný reaktor v Jongbjone, ktorý podľa odborníkov môže produkovať plutónium použiteľné v jadrových zbraniach. MAAE, dozorná agentúra OSN sídliaca vo Viedni, podľa svojho šéfa pokračuje v monitorovaní vývoja v Jongbjone, a to najmä prostredníctvom družicových záberov.

"V objekte boli pozorované aktivity, ktoré sa zhodujú so snahou znovu spustiť 5-megawattový reaktor," povedal Amano členom Rady guvernérov MAAE. 

"Keďže však agentúra nemá prístup do tohto objektu, nie je možné, aby sme definitívne zistili, či bol reaktor opätovne spustený," citovala ho agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies