Kvôli pandémii putuje väčšina holandských kvetov do odpadu

NETKY.SK • 4 Apríl 2020, 12:30 • 2 min
Kvôli pandémii putuje väčšina holandských kvetov do odpadu

Napriek priaznivému počasiu zaznamenávajú holandskí producenti kvetov každým dňom väčšie straty. Robia síce čo sa dá, aby kvety uchovali čerstvé v skladoch či na záhonoch, faktom však je, že v dôsledku obmedzení s cieľom zmierniť šírenie nového koronavírusu budú musieť väčšinu z tohtoročnej úrody rezaných kvetov pravdepodobne vyhodiť.

slovakia

left justify in out

Holanďania očakávajú obrovské straty

"Straty sú obrovské," povedal začiatkom týždňa Michel van Schie z najväčšej kvetinovej burzy na svete FloraHolland. "V súčasnosti naše tržby dosahujú zhruba 30 % bežnej úrovne, a to máme najdôležitejšie obdobie z celého roka," dodal.

Tržby sa v marci zvyknú denne pohybovať nad 20 miliónmi eur. Vysokú úroveň dosahujú aj pred Veľkou nocou a Dňom matiek.

 

 

Väčšina kvetov končí v koši

Zhruba 35 % svetového exportu kvetov a iných rastlín prechádza cez Holandsko. Väčšinou ide o produkty holandských pestovateľov, okrem nich však aj o produkty fariem z Afriky a Latinskej Ameriky. Podľa van Schieho prvý obrovský problém zaznamenal trh s kvetmi 13. marca, keď sa v mnohých krajinách začalo s rušením letov a zákazom veľkých podujatí. Výsledkom bolo, že takmer štvrtinu kvetov na aukcii sa v ten deň nepodarilo predať a prakticky tak skončili v odpade.

 

img

 

Niektorí posielali kvety do nemocníc

"Nasledujúci pondelok (16. 3.) to už bolo 50 % kvetov. Takže sme museli pestovateľom oznámiť, aby dodávky kvetov obmedzili, inak musia počítať s ich likvidáciou," povedal van Schie. Niektorí producenti urobili zmeny, znížili cenu kvetov, prípadne ich začali dodávať do nemocníc, aby zlepšili náladu vyťaženému personálu a pacientom. Viaceré opatrenia však riešili problém iba čiastočne, navyše, holandské kvety, najmä tulipány, idú až v 85 % na export.

 

img

 

Podľa organizácie holandských farmárov LTO dosiahnu škody v celom holandskom agrobiznise tento rok približne 5 miliárd eur. Medzi najviac poškodenými budú producenti kvetov. "Ak nie je možné organizovať narodeninové oslavy, svadby či iné slávnostné udalosti, veľký záujem o kvety nie je," dodal van Schie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona