Sereď bude ekologickejšia: Študenti a dôchodcovia majú MHD zadarmo!

NETKY.SK • 11 Január 2019, 13:30 • 2 min
Sereď bude ekologickejšia: Študenti a dôchodcovia majú MHD zadarmo!

Mesto Sereď sa rozhodlo pre radikálny krok. Prepravu hromadnou dopravou bude poskytovať zadarmo pre všetkých študentov a dôchodcov.

slovakia

left justify in out

Sereď má približne 16-tisíc obyvateľov, no napriek tomu ho dlhodobo trápi problém preplnených hlavných ciest. Hoci mesto disponuje linkami hromadnej dopravy, autobusy premávajú poloprázdne, zatiaľ čo rodičia svoje deti vozia do aj zo školy autami. Z tohto dôvodu sú hlavné ťahy mesta pravidelne upchaté a doprava nie je plynulá.

 

img

 

Touto problematikou sa mesto začalo zaoberať v lete a prišli na možné riešenie. Od januára umožnia študentom a rovnako aj seniorom prepravu v rámci Serede zadarmo. Strata prepravcu by tak v roku 2019 mala vychádzať na 65-tisíc eur, no kompenzovať to bude samospráva.

 

Mesto si od tohto kroku sľubuje odľahčenie dopravy v rámci mesta a okolia, zníženie záťaže na životné prostredie a v neposlednom rade aj odľahčenie rozpočtov rodín. „Chceme cestovanie autobusmi MHD zatraktívniť pre žiakov stredných a základných škôl, zadarmo cestovanie majú aj poberatelia všetkých druhov dôchodkov okrem výsluhových,“ vyjadril sa pre TASR viceprimátor Serede Ľubomír Veselický.

 

img

 

Po polroku, čo bude tento spôsob prepravy zavedený do praxe, radnica vyhodnotí jeho efektivitu a následne sa rozhodne, či v ňom bude pokračovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies