Prvý muž na svete bez nôh, ktorý vystúpil na osemtisícovku. Kto je Rustam Nabijev?

NETKY.SK • 16 Október 2021, 10:26 • 2 min
Prvý muž na svete bez nôh, ktorý vystúpil na osemtisícovku. Kto je Rustam Nabijev?

MOSKVA – Rustama Nabijeva (27)nazývajú ruským Nikom Vujicicom. Napriek mladému veku sa v jeho živote udiali dve hrozné tragédie. V detstve stratil matku a v mladosti obe nohy. Napriek tomu je vždy optimistický a šťastný v osobnom živote.

slovakia

left justify in out

Bývalý vojak a obľúbený influencer sa na jednu z najnebezpečnejších osemtisícoviek – Mánaslu (8 163 m n. m.) v Nepále – „vyštveral“ iba rukami!  Schudol pri tom 12 kilogramov a túto cestu venoval zosnulej mame. 

 

img

 

Mamu mu zabili

 

Rustam sa narodil 12. mája 1992 v dedine Chekmagush, ktorá sa nachádza 112 km od Ufy. Väčšina obyvateľov obce sú podľa národnosti, ako aj Rustamovi rodičia, Tatári.

 

Ešte nemal ani  jeden a pol roka, keď prišiel tragicky o mamu. Čo je smutné, o život ju pripravil v návale žiarlivosti manžel, Rustamov otec. Zaškrtil ju. Do siedmich rokov považoval Rustam tetu, ktorá si ho vzala do pestúnskej starostlivosti, za svoju matku.

 

img

 

V škole športoval. Vynikal v atletike aj vo vzpieraní. Po ukončení stredoškolského štúdia ľahko vstúpil na Štátnu technickú univerzitu v Ufe. Jeho budúca práca súvisela s ťažbou ropy a plynu, predpokladom ktorej bola vojenská služba. V roku 2015 teda nastúpil do služby v armáde a vybral si výsadkové sily.

 

Tragédia v Omsku

 

Rustam neprišiel o nohy počas bojovej misie a dokonca ani v dôsledku neúspešného pristátia. Deň po tom, ako zložil prísahu, zrútili sa kasárne, v ktorých rodák z Baškortostanu strávil noc. Zavalení strávili pod troskami 7 hodín. Rustam bol pri vedomí povzbudzoval stonajúcich, presviedčal ich, aby šetrili energiou a nemrhali ňou krikom. On sám sa utešoval tým, že sa po smrti stretne so svojou matkou.

 

Prečítajte si tiež: Vedci odhalili geniálne psy. Sú múdrejšie, ako sme si mysleli!

 

Počas tejto tragédie zahynulo 24 jeho kolegov. Nabijev, ako aj ďalších 20 vojakov, prežil. No, prežil... Prekonal dve klinické smrte a amputáciu oboch dolných končatín, týždeň bol v kóme.

 

Po tragédii

 

Pozície, v ktorej plánoval po demobilizácii pracovať, sa musel vzdať. Organizácie, ktorým beznohý Nabijev poslal životopis, zdravotne postihnutú osobu odmietli.

 

img

 

Pozitívne naladený rodák z Baškortostanu sa teda ocitol v sledge hokeji, v ktorom športovci s palicami jazdia na ľade na invalidnom vozíku, a začal blogovať.  V roku 2017 obsadil  jeho tím 1. miesto na medzinárodnom turnaji v Elblagu a v roku 2018 získali zlaté medaily na európskych parašportových hrách v Malmo.

 

Snúbenicu posielal preč

 

Pred tragédiou v Omsku sa Rustam šesť rokov stretáva  s Indirou Dautovou. Svadbu  chystali po tom, ako ženích odpracuje rok a našetrí na ňu peniaze.  Keď sa  prebral v moskovskej nemocnici, pri jeho lôžku už bola nevesta, ktorá priletela z Ufy. Chlapec si uvedomil, že prišiel o obe nohy a ponúkol Indire, aby sa rozišli, ale dievča odpovedalo, že s ním zostane.

 

Možno vás zaujme: Vladimir Putin dnes oslavuje 69. narodeniny. O zvykoch a životných zásadách ruského prezidenta

 

Pred zrútením kasární sa Nabijev chystal požiadať Indiru o ruku pokľaknutím na jedno koleno, ako býva zvykom. Na protézach sa mu to podarilo na dvoch kolenách a Indira súhlasila.  Pár má dve dcéry –  Sofiu a  Aminu. Napriek všetkému Rustam živí celú rodinu. Poberá invalidný dôchodok, plat ako športovec a má príjem zo svojho blogu.

 

img

 

Okrem toho robí veľa okolo domu, šoféruje a počas jazdy na invalidnom vozíku na sebe vozí obe dcéry. Obľúbeným mestom Rustama a Indiry, ktorí spolu precestovali polovicu Európy, je Kazaň.

 

Okrem narodenia dcér došlo v živote odvážneho rodáka z  Baškortostanu v roku 2020 k mnohým príjemným udalostiam. V lete dobyl bývalý výsadkár  Elbrus (5 642 m) a v novembri sa beznohý horolezec porozprával cez priamu linku s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. V decembri 2020 sa Rustam a Indira stretli s hlavou republiky Baškortostan Radijom Khabirovom.

 

Rustam Nabijev teraz

 

V roku 2021 sa Rustam objavil v televízii, aby porozprával o svojom ťažkom osude a motivoval ostatných zdravotne postihnutých. Zároveň sa podelil s publikom o svoje plány na výstup na Himaláje.

 

K téme: Silnú ženu nezlomí ani osteoporóza. Speváčka Brigita Szelidová o tom vie svoje

 

Už v októbri toho istého roku boli médiá plné správ o neuveriteľnom výstupe Rustama na horu Manaslu. Expedícia trvala 35 dní, z toho kľúčový útok na osemtisícový vrchol trval 5 dní. Podľa priemerných odhadov muž urobil asi 105 000 úderov cepínmi. Sprevádzali  ho šerpovia a profesionálni športovci si pred štartom boli istí, že výstup nebude úspešný. Ale veľmi rýchlo zmenili názor, keď uvideli, s akým odhodlaním Rustam prekonáva najťažšie úseky.

 

img

 

Nabijev potom, čo sa stal prvým mužom na svete bez nôh, ktorý vystúpil na 8-tisícový vrchol, priznal: Trikrát si dovolil povedať, že je to pre neho ťažké. Ale potom, čo zazneli tieto slová, sa v jeho vnútri objavil hnev, ktorý mu dodával silu ísť ďalej.

 

Nabijev si už stanovil nový cieľ: „Teraz mám ďalšiu métu, a tou je postaviť dom a počať syna. Toto, samozrejme, nie je vrchol sveta, ale na druhej strane je to vrchol môjho šťastia.“    

  




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona