Šefčovič verí, že sa začína nová etapa vesmírnej spolupráce

NETKY.SK • 17 November 2016, 12:11 • 2 min
Šefčovič verí, že sa začína nová etapa vesmírnej spolupráce

BRATISLAVA – Európska raketa Ariane-5, ktorá má na obežnú dráhu Zeme vyniesť štyri satelity navigačného systému Galileo, je podľa slovenského eurokomisára a podpredsedu Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroša Šefčoviča začiatkom novej etapy v oblasti európskej vesmírnej spolupráce.

slovakia

left justify in out

Vyjadril sa tak pri príležitosti jej štartu, ktorý by sa mal uskutočniť o 14:06 SEČ vo Francúzskej Guyane. “Som presvedčený, že pokiaľ si chce Európska únia zachovať svoju autonómiu a predovšetkým nezávislý a vlastný prístup k vesmíru, vedľa takých konkurentov akými sú Spojené štáty americké, Rusko, Čína alebo India, musíme mať stratégiu a víziu, na ktorej všetci budeme spoločne pracovať. Doteraz satelity Galileo boli umiestňované na obežnú dráhu ruskou raketou Sojuz. Verím, že štartom európskej rakety Ariane-5 sa začína písať nová história v oblasti európskej vesmírnej spolupráce,“ uviedol Šefčovič, ktorý je zároveň aj koordinátorom Európskej komisie pre vesmírnu politiku.

 

Raketa Ariane-5 vynesie do vesmíru až štyri družice naraz. Satelity, ktoré sa na obežnú dráhu dostali predtým, Sojuz vyniesol po dvojiciach. Štart zabezpečuje Európska vesmírna agentúra (ESA) v spolupráci so spoločnosťou Arianspace. Celý proces umiestnenia satelitov od štartu rakety po dolet na obežnú dráhu bude trvať tri a pol hodiny. Približne po troch hodinách od štartu sa odpojí prvá dvojica satelitov, po 20 minútach sa odpoja aj ďalšie dve.

 

Galileo je civilný globálny navigačný systém, ktorý vlastní a financuje Európska únia. Po dokončení by mal pozostávať zo sústavy 30 satelitov a globálnej siete pozemných staníc. Vo vesmíre je zatiaľ 14 družíc, po dnešnej úspešnej misii by ich malo byť 18. “Naším zámerom je, aby sme do konca roka, vďaka umiestneniu štyroch nových satelitov, sprevádzkovali prvé otvorené služby navigačného systému Galileo, ktoré umožnia oveľa presnejší signál ako súčasný systém GPS. Očakávame, že spustenie prvých služieb Galilea bude mať veľký vplyv na budúce technológie ako sú autonómne riadenie áut, inteligentná doprava, či pomoc ľuďom v núdzovej situácii,“ vysvetlil Šefčovič.

 

Informácie agentúre SITA poskytla členka kabinetu slovenského eurokomisára, podpredsedu Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroša Šefčoviča Ľubomíra Hromková.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies