Šefčovič na veľtrhu v Hannoveri označil nízkouhlíkovú energetiku za zlatú baňu

NETKY.SK • 25 Apríl 2016, 17:56 • 2 min
Šefčovič na veľtrhu v Hannoveri označil nízkouhlíkovú energetiku za zlatú baňu

BRUSEL - Európska únia by mala vnímať prechod k nízkouhlíkovému hospodárstvu ako zlatú baňu v blízkej budúcnosti, ktorá povedie k tvorbe miliónov nových pracovných miest. Uviedol podpredseda Európskej komisie (EK) pre energetickú úniu v rámci dnešného vystúpenia na veľtrhu Hannover Messe 2016.

slovakia

left justify in out

Na veľtrhu, ktorý je považovaný za najväčšiu priemyselnú prehliadku na svete, sa v mene exekutívy zúčastnili piati eurokomisári. Okrem Šefčoviča v Hannoveri v rámci rôznych pracovných panelov a pracovných stretnutí vystúpili eurokomisár pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Günther Oettinger, eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová, eurokomisárka pre vnútorný trh, priemysel a podnikanie Elžbieta Bieňkowská a eurokomisár pre výskum, vedu a inováciu Carlos Moedas.

 

Šefčovič v rámci svojho vystúpenia "Technológie a inovácie: kľúčové prvky pre európsku energetickú úniu" upozornil, že EÚ je na začiatku novej éry menších a čistejších technológií vo všetkých oblastiach ekonomiky a spoločnosti.

 

"Prežívame zmenu paradigmy, ktorú niektorí nazývajú ďalšou priemyselnou revolúciou - radikálnu transformáciu spôsobu, akým žijeme, komunikujeme, vyrábame, konzumujeme, podnikáme či cestujeme," uviedol Šefčovič. Pripomenul názor svetoznámeho ekonóma Jeremyho Rifkina, že k priemyselnej revolúcii došlo zakaždým, keď nastal technologický prielom v oblasti energetiky, komunikácie a dopravy, čo sa v súčasnosti podľa neho deje.

 

Podľa slov slovenského eurokomisára sú tieto zmeny hlboké a možno živelné, ale nové technologické objavy sú pre spoločnosť prospešné, či už v oblasti kombinácií nových obnoviteľných zdrojov energie a jej skladovania, pri vývoji elektrických automobilov, pri zavádzaní hyperkonektivity našich elektronických zariadení prostredníctvom "internetu vecí" alebo schopnosti vyrábať a analyzovať takzvané "veľké údaje". Prelom podľa neho nastane v okamihu, keď sa novým technológiám podarí medzi sebou prepojiť rôzne priemyselné odvetvia. Tam je dnes nezastupiteľná úloha inovátorov a ich nových integrovaných riešení.

 

 "Môžeme v tom istom čase bojovať proti klimatickým zmenám a umožniť ekonomický rast, môžeme dodať viac energie a čistého vzduchu, môžeme mať inteligentnejšiu priemyselnú výrobu a dopravné systémy a môžeme zlepšiť kvalitu života a vytvoriť milióny nových pracovných miest po celom svete," opísal Šefčovič výhody prechodu na nízkouhlíkovú ekonomiku. Komisia podľa neho odhaduje, že vďaka nízkouhlíkovej energetike v najbližších rokoch vznikne v EÚ okolo deväť miliónov nových pracovných miest a výhľadovo do roku 2030 sa ich počet môže zdvojnásobiť.

 

"Prechod k nízkouhlíkovému hospodárstvu môže predstavovať zlatú baňu pre rast a zamestnanosť. Nové Eldorádo, ak chcete," povedal Šefčovič účastníkom prestížneho veľtrhu v Hannoveri.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies