Rusko a Čína otvorili prvý cestný most

NETKY.SK • 10 Jún 2022, 14:05 • 2 min
Rusko a Čína otvorili prvý cestný most

MOSKVA – Rusko a Čína v piatok oficiálne otvorili prvý cestný most medzi oboma krajinami. Vedie ponad rieku Amur a spája ruský Blagoveščensk so severočínskym mestom Chej-che. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

slovakia

left justify in out

Výstavbu a kolaudáciu mosta dokončili už pred dvomi rokmi, jeho otvorenie sa však pre pandémiu koronavírusu odkladalo. Most má dĺžku jeden kilometer, dva jazdné pruhy a jeho výstavba podľa oficiálnych údajov stála približne 19 miliárd rubľov, čo je v prepočte zhruba 310 miliónov eur.

 

„Každý deň hovoríme o tom, ako Rusko obracia smerom na východ. Tak nech to nezostane len pri slovách,“ uviedol počas slávnostného aktu otvorenia mostu v Blagoveščensku ruský vicepremiér Jurij Trutnev, ktorý predniesol príhovor prostredníctvom videospojenia z Moskvy. Zdôraznil pritom potrebu ďalšej výstavby dopravnej infraštruktúry – mostov aj železničných tratí – medzi Ruskom a Čínou, ktoré majú približne 4 200 kilometrov dlhú spoločnú hranicu. Obchod medzi oboma krajinami však komplikujú chýbajúce dopravné spojenia.

 

 

Most v piatok otvorili len pre nákladnú dopravu vzhľadom na epidemiologické obmedzenia, ktoré stále platia na území Číny. Prejazd prvých kamiónov sprevádzal slávnostný ohňostroj. Po uvedení mosta do plnej prevádzky by po ňom mohlo prejsť okolo 630 kamiónov denne. Moskva a Peking v uplynulých rokoch výrazne posilnili vzájomnú spoluprácu v politickej i ekonomickej rovine. Podľa agentúry AFP ich spája snaha o vyváženie údajnej svetovej dominancie Spojených štátov.

 

Možno vás zaujme: Na slovenský trh sa prestalo dodávať 220 liekov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona