Demonštranti na Kube dosiahli zmenu!

NETKY.SK • 8 August 2021, 17:06 • 2 min
Demonštranti na Kube dosiahli zmenu!

Po masových protivládnych demonštráciách z minulého mesiaca Kuba legalizovala súkromné vlastníctvo malých a stredne veľkých podnikov.

slovakia

left justify in out

Nové pravidlá sa vzťahujú na firmy s maximálne sto zamestnancami. Kuba pristupuje k zásadným krokom, aby aktualizovala svoj hospodársky model, uviedol prezident Miguel Díaz-Canel. "Dnes tu máme balík opatrení, ktorý je postavený na dialógu," napísal na sociálnej sieti.

 

img


Vládne plány podľa pozorovateľov urýchlili júlové protesty, počas ktorých sa tisíce ľudí sťažovali na zlú životnú situáciu. Demonštranti odsúdili aj postup komunistickej vlády v boji s pandémiou koronavírusu a požadovali tiež politické zmeny. Rozhodnutie o liberalizácii súkromného podnikania sa považuje za významný posun v politike krajiny, kde sú štátne podniky normou.

 

Súvisiaci článok: Kuba po protestoch dočasne uvoľní colné obmedzenia na jedlo a lieky

 

Protesty prišli v čase vážnej hospodárskej krízy. V júli úrady uviedli, že umožnia cestujúcim prichádzajúcim do krajiny priniesť si potraviny, lieky a ďalšie nevyhnutné položky bez platenia dovozného cla. Zrušenie dovozného cla navrhli niektorí Kubánci ako spôsob zmiernenia nedostatku liekov a potravín. Kuba z protestov a širších problémov Kuby viní USA a ich ekonomické sankcie.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies