Šefčovič a Piccard uzavreli partnerstvo zamerané na podporu efektívnych riešení

NETKY.SK • 28 Marec 2017, 19:30 • 2 min
Šefčovič a Piccard uzavreli partnerstvo zamerané na podporu efektívnych riešení

BRUSEL - Podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič otvoril dnes v priestoroch tejto inštitúcie výstavu o lietadle na slnečný pohon Solar Impulse, ktoré ako prvé obletelo svet bez použitia pohonných hmôt. Spolu s iniciátorom tohto projektu Bertrandom Piccardom podpísal dohodu o spolupráci a partnerstve so Svetovou alianciou pre efektívne riešenia.

slovakia

left justify in out

Tejto aliancii predsedá profesor Piccard a ako potvrdil aj dnes v Bruseli, jej cieľom je podporovať inovácie a inovátorov v Európe, aby ich riešenia mali celosvetový dosah, a zabezpečiť, aby členovia aliancie úzko spolupracovali aj s inteligentnými mestami a regiónmi v Európe.

 

Piccard počas tlačovej konferencie so Šefčovičom povedal, že úspech lietadla Solar Impulse bol len prvý krok, ktorý dokázal, že čisté technológie a obnoviteľné zdroje energie dokážu "neskutočné veci".

 

V druhej fáze prostredníctvom Svetovej aliancie pre efektívne riešenia chce aj v spolupráci s EK podporovať nápady, technológie a riešenia, ktoré budú ekologicky čistejšie a energeticky účinnejšie, zlepšia kvalitu života a budú aj ziskové.

 

"Už teraz existuje množstvo technológií, ktoré spĺňajú tento cieľ - znižujú emisie, zvyšujú energetickú účinnosť, podporujú inovácie a zároveň vytvárajú zamestnanosť a zisk, podporujú rast, ale nie sú zavádzané do každodenného života," konštatoval Piccard.

 

Európa podľa neho potrebuje aj nové vízie. Po 60 rokoch budovania mieru v EÚ je tento pre jej obyvateľov už samozrejmý, preto potrebujú nové projekty a nové výzvy, ktoré ich presvedčia, že Únia im zaisťuje lepší život.

 

Piccard v tejto súvislosti zdôraznil, že spolu s Európskou komisiou má ambiciózny plán podporiť 1000 nových účinných riešení už do konca roka 2018. "Niektorí hovoria, že je to nemožné. Ale to ma stimuluje, lebo to isté hovorili aj o lietadle Solar Impulse," uviedol Piccard.

 

Šefčovič pripomenul, že EÚ verila projektu Solar Impulse, ktorého prípravy trvali 15 rokov, aj vtedy, keď iní ho spochybňovali. Poďakoval Piccardovi za to, že vniesol veľa "pozitívnej energie" do širších európskych diskusií o inováciách a potrebe prechodu na čistejšie energie. Potvrdil, že dnes podpísané partnerstvo je vnímané ako tá správna stimulácia pre inovátorov. Spresnil, že EÚ môže projektom v tejto oblasti pomôcť financovaním cez Európsky fond pre strategické investície (EFSI) a cez fondy na podporu vedy a výskumu.

 

"Máme záujem financovať projekty od ich štartu až po ich uplatnenie na trhu," povedal slovenský eurokomisár. Poďakoval Piccardovi za doterajšiu spoluprácu a výborné nápady, ktorá chystá pre budúcnosť.

 

Šefčovič potvrdil, že v rámci svojho turné po európskych krajinách zameraného na energetickú úniu, zoberie Piccarda do Portugalska, Rumunska a Francúzska, aby aj na úspechu Solar Impulse spolu demonštrovali, že je možné využiť aj v praxi energeticky účinné riešenia, ktoré sú cestou pre udržateľnú budúcnosť.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies