Šéf diplomacie v mene Európy príde na Blízky východ

NETKY.SK • 11 August 2013, 10:20 • 2 min
Šéf diplomacie v mene Európy príde na Blízky východ

BERLÍN - Mierové rokovania medzi Izraelom a Palestínčanmi po troch rokoch oficiálne obnovia 14. augusta v Jeruzaleme

slovakia

left justify in out

Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle v nedeľu príde na Blízky východ, kde chce podporiť blízkovýchodný mierový proces, ktorý by sa mal budúci týždeň po troch rokoch opäť formálne rozbehnúť. Nemecká diplomacia v piatok potvrdila ministrovo nedeľňajšie stretnutie s izraelským prezidentom Šimonom Peresom a hlavnou vyjednávačkou Cipi Livniovou i pondelňajšie rokovania s premiérom židovského štátu Benjaminom Netanjahuom a následné stretnutie s palestínskym lídrom Mahmúdom Abbásom. Ako sa uvádza vo vyhlásení nemeckého rezortu diplomacie, "Nemecko a Európa urobia všetko, čo je v ich silách v záujme podpory a úspechu mierových rokovaní".

Mierové rokovania medzi Izraelom a Palestínčanmi po troch rokoch oficiálne obnovia 14. augusta v Jeruzaleme. Vo štvrtok o tom informovalo americké ministerstvo zahraničných vecí, ktoré rozhovory zastrešuje. Palestínčania a Izraelčania ešte v júli rokovali v americkom Washingtone, kde sa dohodli na naštartovaní vzájomných rokovaní s tým, že do deviatich mesiacov prijmú mierovú dohodu. 

Izraelsko-palestínske rokovania doteraz nepokročili od septembra 2010, keďže izraelská vláda nechcela splniť požiadavku druhej strany, ktorou je zmrazenie výstavby židovských osád na Západnom brehu a vo východnom Jeruzaleme. Palestínski vyjednávači zasa odmietali formálne uznať, že Izrael je "židovským" štátom. Izrael už oznámil, že ako gesto dobrej vôle prepustí vyše 100 palestínskych väzňov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies