Šéf Bundesbank Weidmann varuje pred ďalším uvoľnením menovej politiky ECB

NETKY.SK • 20 November 2015, 12:42 • 2 min
Šéf Bundesbank Weidmann varuje pred ďalším uvoľnením menovej politiky ECB

FRANKFURT NAD MOHANOM - Guvernér nemeckej centrálnej banky (Deutsche Bundesbank) Jens Weidmann varuje pred predĺžením programu nákupu cenných papierov Európskej centrálnej banky (ECB).

slovakia

left justify in out

"Čím dlhšie extrémne uvoľnená menová politika trvá, tým má menší účinok, a tým viac rizík a vedľajších účinkov so sebou prináša," povedal Weidmann. "Nesmieme byť slepí k nebezpečenstvu, že si vlády zvyknú na nízke úrokové sadzby." To by mohlo zabrzdiť nevyhnutné reformy.

 

"Nemali by sme tiež zabúdať, že prijaté opatrenia potrebujú čas na to, aby plne zapôsobili," upozornil Weidmann, ktorý je tiež členom Rady guvernérov ECB.

 

V rámci ECB sa diskutuje o možnosti rozšírenia programu nákupu štátnych dlhopisov, ktorý banka spustila v marci. Dôvodom je dlhodobo extrémne nízka inflácia. Podľa Weidmanna je príčinou nízkej inflácie predovšetkým pokles cien ropy, čo je skôr podporou pre ekonomiku, než predzvesťou deflácie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies