Ankara a USA rokujú o ochrane letiska v Kábule po odchode vojakov NATO z Afganistanu

NETKY.SK • 24 Jún 2021, 13:54 • 2 min
Ankara a USA rokujú o ochrane letiska v Kábule po odchode vojakov NATO z Afganistanu

ANKARA - Predstavitelia tureckej a americkej armády sa vo štvrtok stretli v Ankare, aby diskutovali o pláne o pokračovaní ochrany letiska v Kábule tureckou armádou po odchode vojakov USA a ďalších krajín NATO z Afganistanu.

slovakia

left justify in out

Turecko, ktoré je jedinou moslimskou krajinou v rámci Organizácie Severoatlantickej zmluvy, ponúklo ochranu a prevádzku Medzinárodného letiska Hámida Karzaja po tom, ako NATO odíde z krajiny. V Afganistane má približne 500 vojakov. Snaží sa v rámci tejto misie o podporu zo strany USA a ostatných spojencov.

 

img

 

Prečítajte si: Turecko predstavilo svoju prvú vakcínu proti COVID-19. Má ísť o pýchu národa

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan minulý týždeň po schôdzke s americkým prezidentom Joeom Bidenom počas samitu NATO povedal, že Turecko sa snaží o „diplomatickú, logistickú a finančnú pomoc" zo strany USA výmenou za ochranu a prevádzku letiska v Kábule. Turecko zároveň vyslovilo želanie, aby sa na misii podieľali aj Pakistan a Maďarsko.

Minister obrany Turecka Hulusi Akar potvrdil, že na rokovania do Ankary pricestovala technická delegácia z USA. „Naďalej budeme preberať zodpovednosť za prevádzku Medzinárodného letiska Hámida Karzaja, čo robíme už šesť rokov, ak budú splnené nevyhnutné podmienky," povedal Akar vo štvrtok. „Diskusie o tejto problematike pokračujú. Zatiaľ sa nijaké rozhodnutie neprijalo," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona