Šéf BoE Carney varuje pred ďalšími menovými stimulmi

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 08:56 • 2 min
Šéf BoE Carney varuje pred ďalšími menovými stimulmi

LONDÝN - Bolo by "extrémne hlúpe" použiť viac monetárnych stimulov na boj proti dočasnému poklesu britskej inflácie, ktorý spôsobili nízke ceny ropy, vyhlásil guvernér britskej centrálnej banky (BoE) Mark Carney.

slovakia

left justify in out

Podľa neho sa miera inflácie v krajine v nasledujúcich mesiacoch priblíži k nule a na tejto úrovni zostane väčšinu roka. Už v januári sa miera inflácie dostala na rekordne nízku úroveň 0,3 %. "Bolo by extrémne hlúpe skúsiť bojovať dnes proti tomuto poklesu cien ropy,“ povedal Carney. "A to preto, že dopad dodatočných stimulov by sa prejavil až následne, teda v čase, keď by už pokles cien ropy prešiel ekonomikou. Iba by sme pridávali zbytočnú volatilitu," povedal Carney.


BoE má od vlády mandát, podľa ktorého má udržiavať mieru inflácie na úrovni dvoch percent. Carney povedal, že by sa tento inflačný cieľ mohol zmeniť v reakcii na dlhšie trvajúci šok na strane ponuky. Takým šokom by mohol byť napríklad technologický pokrok. Carney zároveň zopakoval, že jedným z najväčších rizík pre finančnú stabilitu je britský realitný trh.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies