Poslanci riešili potraty a pomoc tehotným ženám. Rozhodne hlasovanie

NETKY.SK • 5 Október 2021, 16:55 • 2 min
Poslanci riešili potraty a pomoc tehotným ženám. Rozhodne hlasovanie

BRATISLAVA - Na citlivú tému majú rozdielne názory nielen bežní občania, ale aj poslanci z vládnej koalície. Hlasovať o návrhu zákona by mali v stredu dopoludnia.

slovakia

left justify in out

Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili diskusiu k návrhu zákona o pomoci tehotným ženám. Predložila ho skupina koaličných poslancov. Ani členovia koalície sa však nezhodujú na jeho podpore. Viacerí poslanci z klubu OĽaNO v pléne návrh podporili a hovorili o snahe dať ženám viac priestoru na rozmyslenie pred potratom.

 

img

 

Namietal to napríklad Peter Cmorej (SaS), ktorý hovoril o možnom ohrození zdravia matky."Voľbu žene neberieme," podčiarkol Marek Šefčík (OĽaNO) s tým, že ani jedno ustanovenie navrhovanej legislatívy ženám nebráni v rozhodnutí. Myslí si, že matka by mala dostať príspevok po narodení dieťaťa hneď po pôrode a nie, až keď sa dieťa dožije niekoľkých dní. Každá matka podľa neho už pred pôrodom kupuje výbavu. Hovorí o ambícii navýšiť príspevok a odmieta argumenty, že bez systémových zmien sa matkám pomôcť nedá. "Nezarežme zákon len preto, že to nie je toľko a hneď naraz," podotkol.

 

Prečítajte si tiež: Rada Európy požaduje od Poľska, aby mali ženy možnosť na zákonný potrat

 

Poslankyňa Zita Pleštinská (OĽaNO) sa ohradila voči slovám o umelom prerušení tehotenstva. Hovorí, že sa nedá prerušiť, len ukončiť. Zdôraznila potrebu ochrany ľudského života už pred narodením. "Je to ľudský život. Bodka," zdôraznila.

 

img

 

Cmorej zas namietal, že ak nepredĺžia lehotu na rozmyslenie pred potratom, tak sa zmenšuje aj možnosť žien na rozhodovanie. Podotkol, že ženy rozmýšľajú aj bez toho, či im to niekto prikáže alebo zakáže. Celkovo nesúhlasí s predlžovaním tejto lehoty. Argumentoval prípadmi, keď sa o viacerých vývojových chybách plodu dozvedia ženy neskôr, ako je navrhovaná lehota, pričom hovorí o ohrození zdravia matky.

 

Možno vás zaujme: V parlamente dnes bude pokračovať rozprava k novelám zákona o umelom prerušení tehotenstva

 

Jána Szőllősa (OĽaNO) mrzí Cmorejova interpretácia jeho slov. Odmieta, že by spochybňoval rozmýšľanie žien a vyzval ho, aby mu do úst nevkladal niečo, čo nepovedal. "Bez ohľadu na to, či ide o potraty alebo nie, stále budem hovoriť, že keď sa má niekto v akejkoľvek závažnej veci slobodne rozhodnúť, potrebuje dostatok informácií a dostatok času," zdôraznil.

 

 

Jedna z predkladateliek návrhu Anna Záborská (OĽaNO) na záver diskusie vyzvala kolegov, ktorí možno nepovažujú potrat za niečo zlé, aby legislatívu podporili. Apelovala pritom na to, aby pristúpili k zváženiu "všetkého dobrého, čo ako priznávajú, v tomto zákone je". Apelovala na nich, aby odhodili svoju ideológiu. Deklarovala záujem pomoci tehotným ženám.

 

Poslanci by mali hlasovať o návrhu v stredu o 11:00.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies