SDKÚ-DS chce podrobiť previerkam nielen sudcov, ale aj prokurátorov

NETKY.SK • 15 Máj 2014, 14:55 • 2 min
SDKÚ-DS chce podrobiť previerkam nielen sudcov, ale aj prokurátorov

BRATISLAVA - Opozičná SDKÚ-DS by chcela, aby plošné bezpečnostné previerky nemuseli absolvovať len sudcovia, ale aj prokurátori.

slovakia

left justify in out

Takýto návrh predložia poslanci SDKÚ-DS k novele Ústavy SR od Smeru-SD a KDH na piatkovom (16.5.) pracovnom rokovaní. Pôvodne sa hovorilo len o sudcoch.
     

Iniciatíva SDKÚ-DS tiež počíta s tým, že prezident dostane kompetenciu vymenovať aj prokurátorov tak, ako v súčasnosti menuje sudcov. Podklady pre previerky by mal pripraviť Národný bezpečnostný úrad. Ten by vypracoval aj správu ku každému sudcovi a prokurátorovi. Na základe nej by následne Súdna rada SR vydávala odporúčania pre prezidenta, či sudcu alebo prokurátora vymenovať. Ak by niektorý z dotknutých nebol s verdiktom spokojný, mohol by sa obrátiť na Ústavný súd SR.
     

"Sudcovia nie sú jediní, ktorí sú dôležití pre justičný systém. Prokurátori sú často ešte dôležitejšou súčasťou a aj oni by mali preukázať spôsobilosť na výkon funkcie. Preto podporujeme celoplošné previerky sudcov aj prokurátorov," uviedol Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS). Previerky však podľa jeho slov musia byť jasne zadefinované v zákone tak, aby nemohli byť zneužité na politické ciele voči nepohodlným sudcom a prokurátorom.
     

O svojom návrhu už SDKÚ-DS informovala ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) aj kolegov z iných poslaneckých klubov. "Ako sa k tomu postavia, je na nich. V piatok bude dostatočný priestor," dodal Kaník.
     

Novela ústavy Smeru-SD a KDH hovorí, že sa zruší trestnoprávna imunita sudcov a o ich vydaní na stíhanie teda viac nebude rozhodovať Ústavný súd SR. Jeho súhlas však bude naďalej potrebný pri návrhu na vzatie sudcu do väzby. Podobne ako poslancom ostane sudcom imunita na ich rozhodovaciu činnosť.
     

Právna norma tiež oddeľuje funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR a šéfa Súdnej rady SR. Predseda Súdnej rady bude mať kompetenciu napadnúť na Ústavnom súde zákony týkajúce sa výkonu súdnictva. Šéfa Súdnej rady má voliť rada samotná spomedzi svojich členov.
     

Bezpečnostné previerky všetkých sudcov nateraz z novely vypadli, lebo ich opozícia kritizovala. Predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) však tvrdil, že sudcovia by mali prejsť istou formou kontroly či preverenia a ak sa nejaká podoba zisťovania spôsobilosti sudcov do návrhu v druhom čítaní nedostane, Smer-SD za konečnú novelu nezahlasuje.
     

Novela, ktorá sa aktuálne nachádza v druhom čítaní, tiež prenáša definíciu manželstva ako jedinečného zväzku jedného muža a jednej ženy zo zákona o rodine do Ústavy SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies