Vesmírne preteky: Súperenie USA a ZSSR nás dostalo za mesiac, krajiny však išli až do vyčerpania. Ako to prebiehalo?

NETKY.SK • 16 Január 2024, 18:00 • 2 min
Vesmírne preteky: Súperenie USA a ZSSR nás dostalo za mesiac, krajiny však išli až do vyčerpania. Ako to prebiehalo?

Vesmírne preteky sa oficiálne začali 4. októbra 1957, keď sa Sovietom podarilo vypustiť prvú umelú družicu Zeme Sputnik 11. Tento úspech šokoval svet, pretože ukázal, že ZSSR má výrazný náskok pred USA v oblasti raketových technológií.

slovakia

left justify in out

Vesmírne preteky boli obdobím intenzívneho súperenia medzi dvomi najväčšími mocnosťami Studenej vojny - Spojenými štátmi americkými a Sovietskym zväzom - o vedecko-technologickú prevahu v oblasti dobývania a výskumu kozmického priestoru. Toto súperenie trvalo približne od roku 1957 do polovice 70. rokov a prinieslo množstvo historických úspechov, ale aj tragédií.

Sputnik šokoval svet

Vesmírne preteky sa oficiálne začali 4. októbra 1957, keď sa Sovietom podarilo vypustiť prvú umelú družicu Zeme Sputnik 11. Tento úspech šokoval svet, pretože ukázal, že ZSSR má výrazný náskok pred USA v oblasti raketových technológií, ktoré mohli byť použité nielen na mierové, ale aj na vojenské účely.

Američania sa cítili ohrození a ponížení a reagovali zrýchlením svojho vesmírneho programu. V roku 1958 vypustili svoju prvú družicu Explorer 1 a založili Národnú leteckú a vesmírnu agentúru.


Prví ľudia a zvieratá v kozme

Vesmírne preteky sa postupne zameriavali na dosiahnutie ďalších míľnikov, ako bolo vypustenie prvého živého tvora, prvého človeka, prvého ženského človeka, prvého vesmírneho výstupu, prvého spojenia dvoch kozmických lodí a prvého pristátia na Mesiaci. V týchto disciplínach väčšinou dominoval ZSSR, ktorý dosiahol nasledovné úspechy:

  • V roku 1957 vypustil prvú živú bytosť - psa Laiku - do kozmu na palube Sputniku 23. Laika však zahynula po niekoľkých hodinách v dôsledku stresu a prehriatia.
  • V roku 1961 vypustil prvého človeka - Jurija Gagarina - do kozmu na palube Vostoku 14. Gagarin obletel Zem raz a bezpečne pristál na padáku.
  • V roku 1963 vypustil prvú ženu - Valentínu Tereškovovú - do kozmu na palube Vostoku 6. Tereškovová obletela Zem 48-krát a strávila v kozme takmer tri dni.
  • V roku 1965 uskutočnil prvý vesmírny výstup - Alexej Leonov - z kozmickej lode Voschod 2. Leonov strávil v otvorenom kozme 12 minút a 9 sekúnd, pričom sa pripájal k lodi pomocou 5,35 metrového lana.
  • V roku 1969 uskutočnil prvé spojenie dvoch kozmických lodí - Sojuz 4 a Sojuz 5. Pri tomto spojení sa uskutočnila aj prvá výmena posádok medzi dvomi kozmickými loďami.

Spojené štáty americké sa snažili dohnať svojho súpera a dosiahli tiež niektoré významné úspechy, ako napríklad:

  • V roku 1961 vypustili prvého amerického človeka - Alana Sheparda - do kozmu na palube Mercury-Redstone 3. Shepard však neobletel Zem, ale len vykonal suborbitálny let, ktorý trval 15 minút a 28 sekúnd.
  • V roku 1962 vypustili prvého amerického človeka, ktorý obletel Zem - Johna Glenna - na palube Mercury-Atlas 6. Glenn obletel Zem trikrát a strávil v kozme 4 hodiny, 55 minút a 23 sekúnd.
  • V roku 1965 uskutočnili prvý americký vesmírny výstup - Edward White - z kozmickej lode Gemini 4. White strávil v otvorenom kozme 21 minút a 23 sekúnd, pričom sa pripájal k lodi pomocou 7,62 metrového lana.
  • V roku 1966 uskutočnili prvé americké spojenie dvoch kozmických lodí - Gemini 8 a Agena Target Vehicle. Pri tomto spojení sa uskutočnila aj prvá zmena obežnej dráhy kozmickej lode pomocou motora druhej lode.

Prví ľudia na Mesiaci

Vesmírne preteky vyvrcholili v roku 1969, keď sa Spojeným štátom americkým podarilo dosiahnuť najväčší úspech v histórii ľudstva - prvé pristátie človeka na Mesiaci. Tento historický moment sa odohral 20. júla 1969, keď Neil Armstrong a Edwin Aldrin pristáli na palube lunárneho modulu Eagle v oblasti Mare Tranquillitatis.

O šesť hodín neskôr Armstrong ako prvý človek vystúpil na povrch Mesiaca a vyslovil slávnu vetu: “To je malý krok pre človeka, ale obrovský skok pre ľudstvo.” Aldrin sa k nemu pridal o 19 minút neskôr a obaja strávili na Mesiaci 2 hodiny, 31 minút a 40 sekúnd.

Počas tohto času zbierali vzorky, inštalovali prístroje, postavili americkú vlajku a komunikovali s prezidentom Richardom Nixonom. Potom sa vrátili do lunárneho modulu a spojili sa s Michaelom Collinom, ktorý čakal na nich v kozmickej lodi Columbia na obežnej dráhe Mesiaca. Spoločne sa vrátili na Zem 24. júla 1969 a boli vítaní ako národní hrdinovia.

Prvé pristátie na Mesiaci bolo zlomovým bodom v vesmírnych pretekoch, pretože ukázalo, že USA majú technologickú prevahu nad ZSSR, ktorý sa nikdy nepodarilo vyslať človeka na Mesiac.

ZSSR sa snažil zachovať si aspoň časť svojej prestíže tým, že sa zameriaval na iné oblasti vesmírneho výskumu, ako napríklad vypustenie prvých umelých satelitov Venuše a Marsu, prvých pristátí sond na týchto planétach, prvých obrázkov z ich povrchu, prvých orbitálnych staníc a prvých modulárnych kozmických lodí.

USA však nezostali pozadu a pokračovali v svojom lunárnom programe, ktorý vyslal celkom 12 ľudí na Mesiac v rámci misií Apollo 11 až 17 (okrem Apollo 13, ktorá musela byť prerušená kvôli technickej poruche). USA tiež začali pracovať na svojom orbitálnom raketopláne Space Shuttle, ktorý mal byť schopný viackrát sa vrátiť na Zem a znovu sa použiť.

Spolupráca namiesto súperenia

Vesmírne preteky sa postupne ukončili v polovici 70. rokov, keď sa zmenila politická a ekonomická situácia v oboch krajinách. USA čelili vnútorným problémom, ako boli vietnamská vojna, ropná kríza, inflácia, nezamestnanosť a vodovodná aféra.

ZSSR zase zažíval stagnáciu, korupciu, nedostatok potravín a zbraní, etnické napätia a rastúcu opozíciu voči komunistickému režimu. Obaja rivali si uvedomili, že nemôžu ďalej míňať obrovské sumy peňazí na vesmírny program, ktorý už neprinášal také významné výsledky, ako v minulosti. Navyše sa začali objavovať aj iné krajiny, ktoré sa zapájali do vesmírneho výskumu, ako napríklad Čína, Japonsko, India, Európska únia a ďalšie.

V roku 1972 sa podpísala dohoda o spolupráci v oblasti civilného vesmírneho výskumu medzi USA a ZSSR, ktorá vyústila do prvého medzinárodného spojenia dvoch kozmických lodí - Apollo a Sojuz - v roku 1975. Toto spojenie bolo symbolom zlepšenia vzťahov medzi oboma krajinami a začiatkom novej éry spolupráce namiesto súperenia v kozme.

Odvtedy sa uskutočnilo mnoho spoločných projektov, ako napríklad výstavba a prevádzka orbitálnej stanice Mir, vývoj a používanie raketoplánu Space Shuttle, výstavba a prevádzka Medzinárodnej vesmírnej stanice, vyslanie sond na prieskum slnečnej sústavy, hľadanie mimozemskej inteligencie a ďalšie.

Vesmírne preteky boli jedným z najvýznamnejších a najzaujímavejších období v histórii ľudstva, ktoré ukázalo, čo dokáže ľudská vôľa, odvaha, zvedavosť a tvorivosť.

Zároveň boli aj jedným z najnebezpečnejších a najdrahších období, ktoré prinieslo množstvo obetí, rizík, konfliktov a napätia. Dnes sa vesmírny výskum orientuje skôr na spoluprácu, vedecké poznatky, mierové účely a ľudský pokrok. No stále existujú aj nové výzvy, ambície a sny, ktoré nás ženú ďalej do neznáma. Kto vie, čo nás ešte čaká v kozme?

Zdroje:

www.space.com/space-race.html

www.history.com/topics/cold-war/space-race

www.rmg.co.uk/stories/topics/space-race-timeline

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Space
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies