SC: Trenčín bez problémov do finále, Senica až po dráme

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 12:04 • 2 min
SC: Trenčín bez problémov do finále, Senica až po dráme

BRATISLAVA - Futbalisti AS Trenčín a FK Senica si zahrajú v piatok 1. mája od 18.15 h v Národnom tréningovom centre v Poprade vo finále slovenskej pohárovej súťaže Slovnaft Cupu 2014/2015.

slovakia

left justify in out

O tejto skutočnosti rozhodli utorňajšie odvetné semifinálové stretnutia. V novodobej ére samostatnej SR od sezóny 1993/1994 sa ani jeden zo spomenutých klubov netešil z trofeje, v doterajšej histórii a dosiaľ odohraných 45 ročníkov od premiérového v roku 1970 (predtým aj názov Slovenský pohár, pozn.) sa však Trenčín ešte pod názvom Jednota radoval z triumfu. Bolo to v roku 1978 proti Slovanu Bratislava, keď sa finále hralo na dve stretnutia a v oboch uspel trenčiansky tím (1:0 a 3:1). V následnom finále Česko-Slovenského pohára Jednota podľahla Baníku Ostrava 0:1.


Mimoriadnu drámu priniesla semifinálová konfrontácia medzi Senicou a Dunajskou Stredou. Tím zo Záhoria pred 1685 divákmi rozhodol v domácom prostredí o postupe do záverečného duelu v Slovnaft Cupe až lepším zvládnutím jedenástkového rozstrelu. Hrdinom sa stal špílmacher Kóňa, ktorý najskôr v 66. min presnou hlavičkou po rohu Hlohovského zmazal jednogólové manko z prvého vzájomného duelu na Žitnom ostrove a potom v spomenutej "lotérii" z 11 m skóroval v ôsmej sérii, kým hosťujúci Matúš Turňa zaváhal. V prvom polčase bolo vidieť, že sa na nás dunajskostredský súper dobre pripravil. Držali sme loptu na kopačkách, ale nevedeli sme sa dostať do príležitostí na skórovanie. Po zmene strán sme zmenili štýl hry a utvorili sme sa aj tri veľké príležitosti, jednu z nich sme aj premenili. Som hrdý na svojich hráčov, ukázalo charakter a silnú vôľu po víťazstve. Ďakujem aj divákom za podporu, hodnotil utorkový odvetný duel kormidelník Senice Jozef Kostelník. Klub zo Záhoria si zopakuje dosiaľ jedinú účasť vo finále národného pohára - v Bardejove v roku 2012 prehral s MŠK Žilina 2:3 po predĺžení. "Prežívame skutočne príjemné chvíle. Verili sme si, je super, že po troch rokoch sme sa dostali opäť do finále," uviedol pre denník Šport 31-ročný Tomáš Kóňa a pokračoval: "V druhom polčase sme sa zlepšili, boli sme aktívni, utvárali sme si šance na skórovanie, súper odišiel kondične."


V tábore Dunajskej Stredy, ktorá dohrávala odvetu od 74. min bez vylúčeného brankára Polačeka (mimo šestnástky fauloval Kalabišku, pozn.), zavládol pochopiteľne smútok. Hráči DAC-u sa naposledy predstavili vo finále domáceho pohára v roku 1995 (vtedy na trávniku v Dubnici nad Váhom neuspeli s Interom Bratislava: po nerozhodnom výsledku 1:1 aj po predĺžení prehrali až v jedenástkovom rozstrele 1:3, pozn.), dlhé 20-ročné čakanie si opäť predĺžia. "Z výsledku sme všetci veľmi sklamaní. Pokazili sme si to už v prvom domácom zápase, kde sme mali veľa šancí na to, aby sme prišli do Senice s väčším náskokom ako 1:0," citoval oficiálny klubový web slová trénera D. Stredy Tomislava Mariča, ktorý ešte poznamenal: "O to je to horšie, že sme inkasovali po štandardke. Jedenástky sú už len lotériou. Mužstvu nemám čo vytknúť, hráči deväťdesiat minút odmakali."


Druhým finalistom Slovnaft Cupu sa podľa očakávania stali futbalisti Trenčína. Hráči AS, ktorí sú lídrom ligovej súťaže s päťbodovým náskokom pred Žilinou a majú reálnu šancu na double, si v oboch semifinálových pohárových meraniach síl poradili s Duklou Banská Bystrica. Po domácom víťazstve 2:0 uspeli Trenčania aj v utorkovej odvete na Štiavničkách pred zrakmi len 186 divákov - tentoraz tesne 1:0. Po polhodine hry sa o víťazstvo AS nad posledným tímom ligovej tabuľky postaral 22-ročný brazílsky legionár Jairo da Silva, ktorý prekonal Ďurča. "Mohli sme streliť aj viac gólov, ja osobne napríklad dva, no terén bol dosť ťažký. Sme však radi, že sme to zvládli, navyše v semifinále bez inkasovania. Do každého zápasu ideme s túžbou vyhrať, pôjdeme tak aj do finálového," uviedol pre denník Šport stredopoliar AS Matúš Bero. Tréner Martin Ševela však mal výhrady. "Neukázali sme našu povestnú kvalitu, ktorá mužstvo zdobí. Bolo to spôsobené aj nekvalitou terénu, s cieľom postúpiť a zvíťaziť som však spokojný. Výkon na postup stačí, mne však nie, budeme musieť pracovať na niektorých veciach, to je pre nás výzva." Od Banskej Bystrice sa proti favoritovi nedali očakávať zázraky, Dukla nastúpila v omladenom zložení aj s dorastencami Hricom či Klačanom. "Museli sme nahradzovať štyroch hráčov, navyše stopér Vajda nastúpil zranený. Kvalita bola na strane Trenčína, snažili sme sa prehusťovať priestor. Výsledok je pre nás prijateľný. Hráči ma nesklamali, bojovali až do konca," zhodnotil utorkovú odvetu pod Urpínom tréner Dukly Štefan Rusnák.



ru



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies