Saudská Arábia zníži produkciu ropy, ak Irán zmrazí ťažbu

NETKY.SK • 23 September 2016, 14:47 • 2 min
Saudská Arábia zníži produkciu ropy, ak Irán zmrazí ťažbu

RIJÁD - Saudská Arábia navrhla, že zníži produkciu ropy, ak bude aj Irán súhlasiť so zmrazením svojej ťažby do konca tohto roka. To je kompromisné gesto pred neformálnym stretnutím významných producentov na budúci týždeň v Alžírsku.

slovakia

left justify in out

Podľa týchto zdrojov Rijád predložil návrh, ktorý musí ešte Teherán akceptovať (alebo odmietnuť), tento mesiac.

 

Saudská Arábia je vraj pripravená znížiť svoju ťažbu na úroveň, ktorú dosiahla začiatkom roka pod podmienkou, že Irán zmrazí svoju produkciu na úrovni 3,6 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne, čo je jeho priemerný výkon za ostatné tri mesiace, tvrdí jeden zo zdrojov. A ďalšie dva zdroje potvrdili, že Teherán už ponuku dostal.

 

Prvý zdroj však nespresnil o koľko Rijád zníži svoju ťažbu, ak Teherán ponuku prijme.

 

Saudská Arábia od júna zvýšila ťažbu ropy na rekordných 10,67 milióna barelov denne. V auguste objem ťažby mierne skorigovala na 10,63 milióna barelov/deň. Od januára do konca mája dosiahol priemerný objem jej produkcie 10,2 milióna barelov denne.

 

Dva zo zdrojov naznačili, že spojenci Rijádu v Perzskom zálive: Spojené arabské emiráty, Katar a Kuvajt sa pripoja k prípadnej dohode o obmedzení ťažby. Najviac by mala svoju ťažbu zredukovať práve Saudská Arábia, keďže je najväčším producentom komodity v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).

 

To by znamenalo posun v doterajšej politike Rijádu, ktorý po páde cien ropy v polovici roka 2014 odmietal znížiť svoju produkciu, aby podporil rast cien komodity. Dôvodom zlacnenia ropy bol totiž rozmach technicky náročnej ťažby z nekonvenčných zdrojov, najmä v USA. Rijád sa preto rozhodol, že bude brániť svoj podiel na svetovom trhu a pumpovať naň ropu vo veľkom aj za cenu nižšieho zisku, aby vytlačil rivalov.

 

Táto stratégia však vyvolala rozkol v OPEC, keďže menším producentom spôsobil pád cien ropy vážne problémy v ekonomike. Aj Saudi si museli utiahnuť opasky, vláda v Rijáde obmedzila verejné výdavky.

 

Začiatkom tohto roka sa producenti z OPEC a Rusko pokúsili dohodnúť na zmrazení ťažby. Ale ich pokus stroskotal práve na postoji Saudskej Arábie, ktorá požadovala, aby sa k dohode pripojil aj Irán. Teherán však po zrušení sankcií Západu chcel najskôr vrátiť objem svojej ťažby na úroveň pred vyhlásením embarga.

 

Členovia OPEC sa stretnú najbližšie na energetickej konferencii 26. až 28. septembra v Alžírsku, na ktorej sa zúčastnia aj veľkí producenti mimo OPEC ako je Rusko, a tiež spotrebitelia ropy.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies