Saudská Arábia bude možno nútená zvýšiť ťažbu, aby pokryla dopyt

NETKY.SK • 15 Jún 2014, 15:30 • 2 min
Saudská Arábia bude možno nútená zvýšiť ťažbu, aby pokryla dopyt

VIEDEŇ - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) na svojom zasadaní tento týždeň ťažobné kvóty nezmenila a ponechala ich na úrovni 30 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) ropy denne.

slovakia

left justify in out

Pre zásobovanie trhu je však oveľa dôležitejšie, či najväčší producent ropy spomedzi štátov OPEC - Saudská Arábia, zareaguje na prípadný výpadok dodávok komodity a zvýši ťažbu, konštatuje agentúra Bloomberg.
      

Ešte pred šiestimi mesiacmi analytici predpovedali, že Saudská Arábia bude musieť svoju produkciu zredukovať, aby urobila priestor ostatným štátom ropného kartelu a umožnila im dodávať komoditu na svetové trhy. Ale situácia sa zmenila, nepokoje v Líbyi a najnovšie napätie v Iraku, ktorý je druhým najväčším producentom ropy spomedzi členov OPEC, spolu so sankciami proti Iránu signalizujú, že Saudská Arábia bude možno nútená produkciu zvýšiť a nie znížiť. 
      

"Už nejde o to, či Saudská Arábia urobí priestor aj iným producentom, ale či má dostatok kapacity, aby nahradila výpadok dodávok," uviedol Jamie Webster, analytik spoločnosti IHS.
      

Napriek rozmachu ťažby z bridlíc v USA, vďaka ktorému produkcia ropy v Spojených štátoch dosiahla najvyššiu úroveň za tri desaťročia, zásobovanie iných častí sveta ropu sa zadrháva. Na príčine sú boje o politickú moc v Líbyi, konflikt v Iraku a útoky na ropovody v tejto krajine, a tiež pretrvávajúce sankcie Západu voči Iránu za jeho jadrový program. A hoci zásoby ropy v USA v apríli vzrástli a dosiahli nový rekord, zákaz vývozu komodity zo Spojených štátov tak neumožňuje ich zníženie, čo bráni poklesu cien ropy na trhu.
      

OPEC svojou produkciou pokrýva zhruba 40 % z celkovej spotreby ropy vo svete. Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) odporúča ropnému kartelu, aby v druhej polovici roka zvýšil ťažbu na 30,7 milióna barelov ropy denne. Zásoby ropy vo vyspelých štátoch v apríli totiž klesli na 2,62 milióna barelov a sú najnižšie od roku 2008, keď cena severomorskej ropnej zmesi Brent dosiahla historický najvyššiu úroveň 147,50 USD za barel (108,98 eura).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies