Sarkozy a Merkelová navrhujú vytvorenie kolektívnej vlády eurozóny

NETKY.SK • 17 August 2011, 11:07 • 2 min
Sarkozy a Merkelová navrhujú vytvorenie kolektívnej vlády eurozóny

Sarkozy a Merkelová navrhujú vytvorenie kolektívnej vlády eurozóny - Politika Nemecko a Francúzsko navrhujú vytvorenie kolektívnej ekonomickej vlády v eurozóne, na čele ktorej by stál prezident Európskej únie. Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúz

slovakia

left justify in out

img

Nemecko a Francúzsko navrhujú vytvorenie "kolektívnej ekonomickej vlády" v eurozóne, na čele ktorej by stál prezident Európskej únie. Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, ktorí sa dnes stretli v Paríži s cieľom nájsť riešenia dlhovej krízy v eurozóne a upokojiť nervózne trhy, zároveň vyzvali členské krajiny menového bloku, aby otázku vyrovnaného rozpočtu zapracovali do svojich ústav.

Nicolas Sarkozy po rozhovoroch s Angelou Merkelovou na tlačovej konferencii povedal, že je potrebné vytvoriť pre eurozónu skutočnú ekonomickú vládu. "Túto ekonomickú vládu by tvorili šéfovia štátov a vlád, ktorí by sa schádzali dvakrát do roka, v prípade potreby aj častejšie. Vláda by zároveň volila prezidenta na 2,5-ročné obdobie, pričom spočiatku by na čele mohol stáť súčasný predseda Európskej rady Herman Van Rompuy. Neskôr by sa podľa Sarkozyho táto funkcia otvorila aj pre ďalších šéfov štátov a vlád.

Lídri Francúzska a Nemecka zároveň navrhli, aby sa všetkých 17 členských štátov eurozóny zaviazalo k dosiahnutiu vyrovnaného rozpočtu a tento záväzok zakotvili do svojej ústavy najneskôr do leta budúceho roka.

Ďalšou témou rokovaní bola daň z finančných transakcií, návrhy na zavedenie ktorej by mali Francúzsko a Nemecko predložiť v septembri. Okrem toho trvajú na harmonizácii firemnej dane, ktorá by mohla platiť od roku 2013.

Čo sa týka spoločných európskych dlhopisov, Sarkozy ich vyslovene nevylúčil, no ako povedal, o spoločných dlhopisoch by sa dalo uvažovať na konci procesu európskej integrácie, nie na jej začiatku. Merkelová išla ešte ďalej a jednoznačne dala najavo, že eurobondy nie sú riešením.

"Otázkou je, čo je najvhodnejšie na prekonanie súčasnej fázy krízy. Mám pocit, že ľudia čakajú na jeden konkrétny krok, jednu metódu, ktorá by všetko vyriešila a vytiahla nás z krízy," povedala Merkelová, podľa ktorej niektorí tvrdia, že poslednou záchranou sú eurobondy. "Osobne si nemyslím, že by sme súčasné problémy mohli vyriešiť jednou nárazovou akciou. To, čo navrhujeme, sú postupné kroky na získanie dôvery trhov, ktoré budú mať dlhodobejší charakter a nepredpokladám, že v tom nám pomôžu európske dlhopisy," dodala nemecká kancelárka.

Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies