Šarapovová sa chce pre dištanc obrátiť na arbitrážny súd, doplatila na rozvod svojho agenta

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 16:52 • 2 min
Šarapovová sa chce pre dištanc obrátiť na arbitrážny súd, doplatila na rozvod svojho agenta

LONDÝN - Maria Šarapovová, jej otec Jurij a agent Max Eisenbud - to sú jediné osoby, ktoré od prerušenia spolupráce s moskovským lekárom Anatolijom Skaľným vedeli o užívaní meldónia.

slovakia

left justify in out

Niekdajšia jednotka svetového rebríčka v stredu dostala od Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) zákaz štartu na dva roky s platnosťou do 25. januára 2018 za porušenie pravidiel antidopingového programu. Po zverejnení dištancu predznamenala, že sa obráti na Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne.

Už v marci Šarapovová zobrala celú zodpovednosť na seba. Z podrobnej 33-stranovej správy nezávislej antidopingovej komisie ITF však vyplýva, že držiteľka kariérneho Grand Slamu nepriamo doplatila na zložité súkromné obdobie svojho manažéra. Eisenbud si totiž na posezónnu dovolenku v Karibiku pravidelne pribaľoval aj aktualizovaný súpis zakázaných látok, lenže vlani sa rozvádzal a nevykonal túto časť agendy. Šarapovová priznala, že nezaregistrovala pribudnutie meldónia na zoznam Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) od 1. januára 2016. Komisia prijala verziu o nedbalosti bez úmyslu zlepšiť svoju výkonnosť nedovolenými metódami. ITF požadovala suspendáciu na štyri roky.

Tribunál v zložení Charles Flint, Barry O´Driscoll a José A. Pascual do zápisnice z vypočúvania, ktoré sa konalo 18. - 19. mája v Londýne, okrem iného uviedol, že Šarapovová v roku 2012 po šiestich rokoch ukončila kooperáciu so Skaľným, keď jej rozšíril okruh prijímaných preparátov z 18 na 30. Rozhodla sa pribrať si do realizačného štábu odborníka na výživu Nicka Harrisa a informovala Skaľného o odstúpení od jeho medikácií.

 

Zostala však pri užívaní troch prípravkov z tridsiatich - Magnerot, Riboxin a Mildronate (obsahuje inkriminované meldónium). S nikým vrátane Harrisa nekonzultovala potrebu užívať Mildronate. Na otázku komisie, prečo zotrvala práve pri týchto troch prípravkoch, odpovedala, že Skaľnyj zdôrazňoval ich význam pri ochrane srdca a udržiavaní hladiny horčíka. Šarapovová medzičasom hovorila o preparáte Mildronate iba s ruským olympijským lekárom Sergejom Jasnickým. Zdôvodnila to tým, že on ako jediný sa jej priamo spýtal na užívané látky. Uviedla, že jeho reakciou bolo "okej".

Dvadsaťdeväťročná sibírska rodáčka Šarapovová mala na základe odporúčaní Skaľného ešte z roku 2006 brať 500 miligramov Mildronate v deň zápasov, a to približne 30 - 40 minút pred začiatkom, namiesto toho však užila dve kapsule hneď ráno. Vysvetlila, že z prípadného užívania tabletiek krátko pred stretnutím by "nemala dobrý pocit". Rovnako nedodržiavala inštrukciu, aby tabletku užila aj priamo počas dlhšieho duelu, lebo by sa "necítila príjemne z takéhoto konania".

Komisia skonštatovala, že po roku 2010 v príslušných dokumentoch vyplnených hráčkou niet žiadnej zmienky o spojitosti Šarapovovej s Mildronate. Tribunál špecifikoval, že užívanie Mildronate sa nenachádza ani v žiadnom ňou podpísanom antidopingovom formulári z rokov 2014 a 2015. Vlani, keď meldónium ešte nebolo zakázané, sa nachádzalo v 24 vzorkách od tenistov, 5 z nich patrilo Šarapovovej. Napríklad analýzy vzoriek z 9. júla 2015 (Wimbledon), 29. októbra (WTA Finals) a 14. novembra (finále Pohára federácie medzi Českom a Ruskom v Prahe) ukázali prítomnosť meldónia vo významnom množstve. Šarapovová priznala aj to, že užila 500 mg Mildronate 18., 20., 22., 24. a 26. januára 2016, teda vždy v deň jej zápasov na melbournských grandslamových Australian Open.

"Bolo to úmyselné rozhodnutie, nie chyba. Vzhľadom na preukázanú skutočnosť, že tri roky nevyrukovala s informáciou o užívaní preparátu Mildronate pred svojím koučom, kondičným, fyziom či odborníkom na výživu, ale ani pred žiadnym zdravotníkom na konzultácie sprostredkované WTA, fakty poukazujú na úmyselné rozhodnutie tajiť antidopingovým autoritám užívanie meldónia počas súťaženia," uviedla ITF vo svojom komuniké.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies