Dá sa zaľúbiť do človeka, ktorého ste nikdy nestretli?

NETKY.SK • 2 Január 2020, 7:21 • 2 min
Dá sa zaľúbiť do človeka, ktorého ste nikdy nestretli?

„Tvoje mlčanie je utrpením. Každým týždňom vo mne uhasí ďalšie hviezdy vzdoru, ktoré každý večer hľadám a premýšľam, ktorá z nich si Ty. Ak sú hviezdy večné, potom sme aj Ty a ja, ako milenci v mojej mysli."

slovakia

left justify in out

Ak existuje nevšedne romantická a poeticky podaná kniha, pod ktorú sa podpísal muž (navyše taký, ktorý v našich končinách nie je ani trochu známy), príbeh sa nesmelo roztvára s miernym otáznikom v očiach.


Bude to správne využitý čas a stratí sa hodina pri čítaní tak, že sa úplne prestane premýšľať o prítomnosti a poddá sa deju?


V prípade Jamesa Moloneya, ktorý sa predstavuje s knihou Listy pre Margot, je každá obava zbytočná a absolútne neopodstatnená.

 

img


Román je totiž neopísateľne nádherný, umelecky vpísaný a približuje ľudskosť takú, aká by mala byť - vždy existujúca bez ohľadu na všadeprítomnú krutosť.


A hoci sa všetko odohráva počas Druhej svetovej vojny, ktorá ešte aj dnes vyvoláva strach a smútok, autor podáva aj tragédiu zručne, s dávkou originality.

 

Iba tri veci
Margot Baumanová má osemnásť rokov, niet sa preto čo čudovať, že ju vlečúca sa vojna otravuje inak ako starších krajanov. Ona by sa chcela zabávať, snívať a zaľúbiť sa takou láskou, aká je opisovaná vo filmoch, ktoré občas sleduje v kine v prítomnosti svojej najlepšej priateľky.

 

Margot má zo všetkého najradšej tri veci - letné prázdniny, svojho brata Walthera a Adolfa Hitlera. Je oddaná nacistickej ideológii a vôbec nepochybuje o tom, že Vodca je človek láskavý a pod jeho vládou sa ríša dočká naozaj veľkej prosperity.


Židia sú pre ňu pliagou, nijaký súcit k nim neprechováva.

 

Možno je to predsa len inak
Margot nastupuje do prvého zamestnania a hneď získava významnú úlohu. Nahradí svojju sestru v podateľni koncentračného tábora neďaleko Berlína. Príkaz, ktorý dostala, je stručný - listy, ktoré píšu Židia svojim blízkym, má spáliť a viac sa nimi nezaoberať.


Mladučká dievčina však vzplanie zvedavosťou a poštu začne ukrývať, čítať a čoskoro sa zapletie do takého dobrodružstva, o akom sa jej nesnívalo.

 

img

 

Tá druhá Margot
Spomedzi listov ju najviac zaujmú tie, ktoré píše mladý väzeň svojej milej. Aj ona sa volá Margot a ju nesmierne mrzí, že si nikdy nebude môcť prečítať také vrúcne vyznania lásky.


Čo keby teda predstierala, že je tou druhou Margot a odpovedala tak, akoby ju zožierala vášnivá láska?


Ľúbostná korešpondencia, ktorá vznikne vďaka klamstvu, je hĺbavá, dojemná a taká srdcervúca, že sa papier občas aj pokropí slzou.


Margotina naivita sa preskúša, jej postoj k Vodcovi sa obráti a tvárou v tvár smrteľnej nenávisti bude musieť prehodnotiť, na čom skutočne záleží.


Ešte nikdy nebola láska zachytená takým spôsobom, ešte nikdy sa tak verne nezobrazilo, že kto miluje, nevníma nič ako obetu. Ani zrieknutie sa pohodlia, ani možné nebezpečenstvo, dokonca ani hrozbu smrti. Kto skutočne ľúbi, šiel by aj doprostred ničivej skazy, nosil by do smrti jazvy a dokonca by aj zapieral v mene lásky.


Listy pre Margot ponúka strhujúce čítanie, ktoré pripomenie, ako vonia človečina.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona