S prichádzajúcou jarou sa opäť objavujú prípady vypaľovania suchej trávy

NETKY.SK • 24 Marec 2023, 18:0 • 2 min
S prichádzajúcou jarou sa opäť objavujú prípady vypaľovania suchej trávy

BRATISLAVA - S prichádzajúcou jarou sa opäť objavujú prípady vypaľovania suchej trávy. Toto obdobie je charakteristické veľkým nárastom vzniku požiarov v prírode. Informuje o tom Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR na svojej webovej stránke.

slovakia

left justify in out

"Požiarmi dochádza k ničeniu prirodzených stanovíšť rastlinných a živočíšnych druhov, narušeniu ekologickej rovnováhy v prírode, znižovaniu rozmanitosti života na Zemi, ako aj k vzniku rozsiahlych ekonomických škôd," skonštatovali ochranári. Približujú, že na popol sa menia rastliny, živočíchy, hniezda vtákov s vajíčkami alebo mláďatami. Dochádza aj k usmrteniu zvierat v dôsledku dymu. "Vypaľovanie a zakladanie ohňov sú najčastejšou príčinou vzniku požiarov v prírode, ktoré majú za následok mnohokrát nevyčísliteľné škody," upozornila ŠOP.

 

Úmyselným a cieľavedomým vypaľovaním dochádza aj k porušovaniu zákonov a za to sa udeľujú vysoké pokuty, uviedli ochranári. Poukázali, že suchého biologického odpadu z porastov sa dá zbaviť kompostovaním v obecnom alebo súkromnom kompostovisku. Sú na to určené aj veľkoobjemné kontajnery na zber biologického odpadu. Problém jarného vypaľovania trávy evidujú napríklad v Podpoľaní. V posledných rokoch to má stúpajúci trend. "Najznámejšie prípady boli evidované predovšetkým v "lazníckych" oblastiach Detvy, Hriňovej, Horného Tisovníka či Stožku s najväčším evidovaným požiariskom 80 hektárov," povedal botanik Správy Chránenej krajinnej oblasti Poľana Peter Potocký. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona