S Báthoryčkou do podzemia, Dracula na Orave, Baťovci v Bojniciach– čo všetko sa bude diať na slovenských hradoch v najbližších dňoch?

NETKY.SK • 7 Júl 2023, 11:00 • 2 min
S Báthoryčkou do podzemia, Dracula na Orave, Baťovci v Bojniciach– čo všetko sa bude diať na slovenských hradoch v najbližších dňoch?

Vďaka množstvu zachovaných hradov a zámkov máme na Slovensku možnosť vychutnať si časť dovolenky aj na rôznych zaujímavých akciách, festivaloch, špeciálnych letných prehliadkach, ktoré jednotlivé hrady organizujú.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Čo zaujímavé sa bude diať na našich hradoch a zámkoch v najbližších dňoch a týždňoch?

Bojnický zámok je už dobre známy dovolenkárom (nielen tým letným) ako priekopník v hradnej turistike, z rôznych atraktívnych podujatí si tu môžu vybrať celé rodiny a generácie. V mesiacoch júl a august sa tu koná zaujímavá výstava „Baťovský zámok“. Poduajtie pod záštitou Slovenského národného múzea a Múzea Bojnice dáva nahliadnuť do obdobia 1939-1950, keď svetoznáma firma Baťa kúpila Bojnický zámok. Aké mali so zámkom a veľkostatkom Baťovci zámery a čo sa im z toho podarilo realizovať? Odpovede prináša zaujímavá výstava, ktorú si môžete pozrieť počas otváracích hodín múzea v budove bývalej Zámockej reštaurácie.

 

Po skončení denných otváracích hodín môžete spoznať zámocké nádvorie, kaplnku, rodinnú hrobku, francúzsky park a travertínovú jaskyňu aj po zotmení, v romantickom večernom osvietení. Večerné prehliadky sa konajú v stredy a štvrtky od 19.00 do 21.30.  Nočné prehliadky v Grófskom byte a na Strednom hrade zasa môžete zažiť 4. a 5. augusta.
Zaujímavou akciou na Bojnickom zámku bude aj Rozpriadanie povestí o Bojnickej lipe. Archivár a historik Marek Púčik vás 13. júla prevedie zaujímavou históriou, viažucou sa k legendárnej lipe kráľa Mateja.

Na Oravskom hrade môžete už 7. júla zažiť exkluzívnu prvú nočnú prehliadku sezóny Dracula a priatelia (21.00.-01.30) s najstrašidelnejšími príbehmi o duchoch a strašidlách Oravského hradu.
Na Oravskej lesnej železnici v Oravskej Lesnej si 9.7. môžete vychutnať nezabudnuteľnú jazdu historickou parnou lokomotívou „Nech to para tlačí“ a vychutnávať okolitú prírodu.
Tretí prázdninový víkend na Oravskom hrade bude patriť rytierom. Na podujatí V znamení draka (16.7) sa predstavia rytieri, hudobníci, tanečníčky, deti sa budú môcť zapojiť do akcie „Staň sa rytierom dračieho rádu“.  „Tajomný hrad pre deti“ bude atraktívna večerná prehliadka pre najmenších (21.7.) spojená s návštevou kráľovstva draka Ohniváka a oslobodením princeznej.

Na Spišskom hrade môžete 8. júla a 5. augusta zažiť Tajomné noci so živými sochami, kedy ožijú unikátne mramorové sochy a podelia sa o tajomné legendy a príbehy.

Na Čachtickom hrade môžete 15. 7. obdivovať šermiarsku skupinu Bella Torres, súčasťou vystúpenia bude aj ohňová šou.  29. 7. sa vydajte na nočnú prehliadku s grófom Nádasdym a samotnou grófkou Alžbetou Báthory do čachtického podzemia.


Na hrade v Kremnici od 7. do 9. júla ožijú živé sochy v podaní Big Names (známych z Česko-Slovensko má talent). Piknik si na kremnickom hrade môžete vychutnať 29. 7. od 10.00 do 16.00.

 

 

Na hrade Beckov zažijete 8. a 9. júla Medový víkend – detskú pátraciu hru, spojenú s prednáškami, bábkovým divadlom, vystúpením sokoliarov.

Trenčiansky hrad pozýva 8. 7. na Panské kratochvíle – celodenné podujatie plné tanca, hudby, šermu a turnajov na koňoch. Program vyvrcholí večernou ohňovou šou v podaní skupiny Štvanci. Atraktívne nočné prehliadky pod názvom Povolaním kat si tu môžete vychutnať najbližšie 21. a 22. júla.

Dračie dni – rozprávkový festival pre celú rodinu môžete navštíviť 22. a 23. júla v Budatíne, 5. a 6. augusta v Smoleniciach a 19. a 20. augusta v Bratislave. Komentované prehliadky Bratislavský hrad ponúka každú sobotu od 11.00 do 12.30.

 

 

Gurmáni si môžu zájsť do Sklabine, kde 8. júla na podujatí Chute hradnej kuchyne môžete ochutnávať výborné dobové jedlá s ukážkou historického stolovania.
Kto má rád adrenalín, môže vyraziť 19. júla na Strečno, kde sa počas podujatia (Ne)zabudnuté tajomstvá budú odhaľovať desivé tajomstvá minulosti, chýbať nebude ohňová šou, divadlo ani stredoveká kuchyňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies