Ruských vojakov bojujúcich v Sýrii láka vidina vysokých zárobkov

NETKY.SK • 3 August 2017, 07:34 • 2 min
Ruských vojakov bojujúcich v Sýrii láka vidina vysokých zárobkov

MOSKVA – Agentúra Reuters prišla s novým a oveľa dlhším zoznamom padlých vojakov v Sýrii. Ten sa na rozdiel od oficiálneho v jednom zásadne líši, je 4-krát dlhší.

slovakia

left justify in out

Po dvoch rokoch, kedy Rusko začalo so svojou intervenciou v Sýrii po boku armády Bašára Asada sa konečne podarilo zvrátiť priebeh občianskej vojny, ktorá krajinu sužovala už dlhodobo. Obom armádam sa výrazne podarilo potlačiť odporcov Asadovho režimu a IS.

 

Ministerstvo obrany vo svojich vyhláseniach uvádza, že od začiatku tohto roka prišli o 10 ruských vojakov. Agentúra Reuters sa rozhodla zoznam preveriť na základe sociálnych sietí a rozhovorov s pozostalými. Dopracovala sa však k úplne inému výsledku ako ministerstvo. Podľa agentúry Reuters v Sýrii zomrelo 40 vojakov, a keďže počet zabitých každým rokom rastie, zoznam môže byť ešte o niečo dlhší.

 

Týchto vojakov pochovávajú kúsok za Moskvou, na prísne stráženom cintoríne, kde pri vstupe návštevníkom dokonca skontrolujú doklady. Mená a dátumy úmrtia na náhrobkoch zväčša prekrýva fotografia padlého muža. Velitelia údajne prízvukujú pozostalým, aby si svoju stratu radšej nechali pre seba. K mlčaniu ich častokrát môžu motivovať aj peniaze. Rrodiny padlých vojakov majú nárok na 3-milióny rubľov (42-tisíc eur).

 

Reuters na druhej strane priznáva, že výrazný rozdiel obetí na zoznamoch sa môže líšiť aj v dôsledku toho, že ruská armáda sa k vojakom bojujúcich v Sýrii v radách súkromnej spoločnosti  Vagner oficiálne nehlási. „Ak sú v Sýrii nejaký ruskí dobrovoľníci, tak štát s tým nemá nič spoločné,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

 

Súkromná agentúra nemá núdzu o dobrovoľníkov. Mnohých do tejto situácie totiž doženie zlá finančná situácia, kedy sa rozhodnú naverbovať a ísť bojovať. Príbeh 40-ročného Alexandra Promogajbova hovorí za všetko. Pre svoju manželku a dcéru chcel postaviť rodinný dom, pre nedostatok finančných prostriedkov sa rozhodol naverbovať ako kontraktor spolupracujúci s ministerstvom obrany. Za odpracovaný mesiac v Sýrii mu prisľúbili 360-tisíc rubľov (5-tisíc eur), čo predstavuje takmer 3-násobok priemernej mzdy v Rusku. Do radov sa mu podarilo dostať až na 3-krát, no žiaľ, jeho vidina slušného zárobku ho pripravila o život, v Sýrii zomrel 25. apríla tohto roka.

 

Ruská armáda tieto prepočty padlých odmieta. „Nie je to po prvý krát, čo sa Reuters pokúša zdiskreditovať ruské operácie, ktoré sú namierené proti teroristom z IS a ktoré majú za ciel obnovenie mieru v Sýrii,“ reagoval hovorca ministerstva obrany Igor Konašenkov. Tvrdenie agentúry považuje za vymyslené.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies